Норвегия одобрява 19 нови проекта за добив на нефт и газ на стойност около 14,6 млрд. 

Норвегия е одобрила 19 нови проекта за добив на нефт и газ във водите си с обща стойност на инвестициите над 200 млрд. норвежки крони (14,62 млрд. паунда), според данни на Министерството на петрола и енергетиката на страната, съобщава Energy Voice.

Министърът на петрола и енергетиката на Норвегия, Терье Аасланд, заяви, че даването на зелена светлина на тези проекти ще допринесе за "енергийната сигурност на Европа" и ще "осигури нов добив от втората половина на 2020 г.", се отбелязва в статията.

Climate Home News подчертава очевидните противоречия между вътрешната и международната политика на Норвегия, като отбелязва, че "новината идва шест месеца след като норвежкото правителство безуспешно настояваше на преговорите за климата на COP27 за споразумение за постепенно спиране на използването на изкопаеми горива без ограничение и шест месеца преди COP28, където вероятно ще опита отново".

В статията се отбелязва, че Норвегия е седмата най-богата държава в света и че "нейното продължаващо производство на изкопаеми горива ще бъде използвано от поддръжниците на производството на изкопаеми горива в по-бедните страни, за да подкопаят опозицията срещу техните проекти".

Агенция "Франс прес" твърди, че срещу този ход се противопоставят активистите за климата, като отбелязва, че през 2021 г. Международната агенция по енергетика "препоръча да не се откриват нови находища на нефт и газ в стремежа да се постигне въглеродна неутралност до средата на века".

Междувременно в Обединеното кралство активисти и експерти по климата "обещават да засилят кампанията си за спиране на огромно ново петролно находище в Северно море" - проектът "Роузбанк", който се очаква да получи официално одобрение в близките дни, съобщава "Гардиън". В друга новина Ройтерс отбелязва, че трима протестиращи от "Just Stop Oil" са обвинени в нахлуване с утежняващи вината обстоятелства, след като са прекъснали първия ден от втория тестов мач по крикет "Ashes" между Англия и Австралия в "Lord's". The Sun съобщава, че протестиращият срещу "Just Stop Oil", който по-рано през седмицата беше изведен от игрището на "Пепелта", е "син на милионер от частния капитал с имение за 6 млн. паунда, чиято фирма помага на инвеститорите да печелят от изменението на климата". Съпътстващата редакционна статия на "Сън" пита "как може привилегирован студент от дом за 6 млн. паунда да има представа за обикновените хора, чийто живот нарушава?

И не, неговите апокалиптични фантазии НЕ го оправдават". DeSmog съобщава, че министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак е потвърдил, че "финансираният от изкопаемите горива мозъчен тръст" Policy Exchange е помогнал за изготвянето на законите на неговото правителство, насочени срещу протестите за климата.

В САЩ агенция Блумбърг съобщава, че администрацията на Байдън официално е отхвърлила предложението на повече от 300 екологични, обществени и климатични групи за постепенно намаляване на добива на нефт и газ във федералните земи и води.

Накрая, Ройтерс съобщава за нов анализ на международната неправителствена организация CDP, който заключава, че водещите петролни и газови компании не са постигнали "почти никакъв напредък" в отказа си от въглеводороди и в постигането на целите на Парижкото споразумение от 2015 г.