Екстремно време връхлетя САЩ, като торнада, гръмотевични бури и наводнения имаше в северните части на страната, а в южните щати милиони американци търсеха спасение от рекордните жеги, съобщиха световните агенции.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Сирените за торнадо отекнаха в третия по големина град в САЩ - Чикаго, което принуди летищата "О'Хеър" и "Мидуей" да спрат целия въздушен трафик. Най-малко осем торнада се вихриха в четири окръга в североизточен Илинойс, включително четири в окръг Кук, където е Чикаго, като властите предупредиха хората намерят укритие.

Снимка: БТА/АР

Всички излитания на граждански полети в летищата "О'Хеър" и "Мидуей" бяха спрени. Федералната авиационна администрация на САЩ съобщи, че полетите от двете летища са забавени.

Повече от 300 полета, кацащи и излитащи от "О'Хеър", и още 32 от Мидуей са били отменени.

Изкоренени са дървета и са отнесени покриви вград Кънтрисайд в окръг Кук, а в Ла Гранг са изпочупени прозорци на автомобили, съобщи Националната метеорологична служба.

Снимка: БТА/АР

Продължителна гореща вълна пък обхвана южната част от САЩ, простираща се от Калифорния до Южна Флорида, като синоптиците очакват температури, които могат да счупят рекордите в някои югозападни части на страната.

Националната метеорологична служба издаде предупреждения за прекомерни горещини за райони, в които има около 100 милиона американци. Очаква се горещините да стана тоще по-големи през уикенда и да продължат през следващата седмица.

Снимка: БТА/АР

Докато задушаващите температури обхванаха много части на страната, Върмонт и други североизточни щати едва имаха време да се възстановят от историческите наводнения през последните дни, когато Националната метеорологична служба прогнозира нови обилни валежи в някои части на Нова Англия, където нивата на реките и потоците вече са високи.

Наводненията превърнаха столицата на щата Върмонт Монпелие в кафяв воден път, повредиха пътища и може би е застрашено водоснабдяването на града. Длъжностни лица съобщиха на 8000 жители на града засега да преваряват водата си, преди да я използват.

Снимка: БТА/АР

Нарастващата честота и интензивност на тежките метеорологични явления в САЩ е симптом за глобалната, предизвикана от човека климатична промяна, казват експерти в тази област.

Югозападните територии в САЩ се готвят за потенциално смъртоносни горещини като за голяма част от района е обявено предупреждение за прекомерни горещини.

Финикс отбеляза 13-ия си пореден ден с температура от поне 43 градуса по Целзий, а прогнозите сочат, че през следващата седмица градът ще счупи рекорда си от 18 последователни дни над 43 гладуса, поставен през юни 1974 г.

Снимка: БТА/АР

Нещо повече, най-ниските температури през нощта се задържат над 32 градуса по Целзий, което не предлага голямо облекчение.

"Горещината ще се разпростре в цяла Калифорния, Невада, Аризона и чак до Западен Тексас през този уикенд и най-силна ще е жегата от петък до понеделник. Така че ще наблюдаваме рекорди", каза Том Фридерс, координатор на предупрежденията в Националната метеорологична служба във Финикс.

В Тексас, където температурите достигнаха до 37 глрадуса по Целзий, през уикенда жегата на някои места ще бъде 46 градуса.