Рекордът за най-горещ ден в света беше счупен три пъти миналата седмица. В понеделник средните глобални температури достигнаха рекордните 17,01С, съобщи Асошиейтед прес.

Във вторник и сряда бяха регистрирани температури от 17,18С, според информационната мрежа. След това, в четвъртък, глобалните температури достигнаха нов максимум от 17,23С, отбелязва АП.

 120 000 ГОДИНИ

Новите рекорди обаче скоро може да бъдат счупени отново, са заявили учени пред "Гардиън".

Д-р Карстен Хаущайн, климатолог от Лайпцигския университет, заявил пред изданието:

"През следващите дни вероятно ще се наблюдава малък спад, но тъй като годишният глобален температурен максимум е в края на юли, вероятно повече дни ще бъдат по-топли от вчерашния...

Има вероятност месец юли да бъде най-топлият в историята, а заедно с това и най-горещият месец в историята: "в историята",а това вероятно означава от Емианската епоха, което е преди около 120 000 години.

Еемианската епоха е предишната междуледникова епоха, която според палеоклилатолози е била малко по-топла от сегашната (има се предвид като цяло). В момента, обаче, заради глобалното затопляне климатът вече е преминал тази черта и последните десетилетие-две са по-топли от нея.