С постигна компромис по новите цели за възобновяемата енергия, след като се съгласи да направи изключение за ядрената енергия в някои сектори под натиска на Франция, съобщава Financial Times.

Материлът продължава: "Преговарящите от държавите членки и Европейския парламент се споразумяха да увеличат общата обвързваща цел за потреблението на енергия от възобновяеми източници в ЕС от 32 % на 42,5 % до 2030 г.,. Те определиха и "индикативна" цел за достигане на 45 % до края на десетилетието.

Франция настояваше ядрената енергия да бъде включена в усилията на държавите за постигане на тези цели. Но в края на дългите нощни преговори страните се споразумяха за по-ограничена отстъпка, отчитаща ядрената енергия при постигането на целта за промишлеността." Вестникът отбелязва, че "ядрените скептици", сред които Германия и Австрия, са се обявили против включването на ядрената енергия, като са заявили, че подобна стъпка ще подкопае усилията за разширяване на използването на слънчева, вятърна и други възобновяеми енергийни източници.

"Споразумението сега включва отчитането на "нисковъглеродния" водород, произведен с електроенергия от атомни електроцентрали, като част от отделните цели за възобновяемия водород, използван от промишлеността, които могат да бъдат намалени с една пета при определени условия.

Въпреки това държавите все пак ще трябва да постигнат общата цел за възобновяема енергия от 42,5 %, независимо от отстъпката в промишления сектор."

Вестникът цитира председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която казва, че споразумението "ще ни помогне да напреднем към неутралност по отношение на климата, да укрепим енергийната си сигурност и да повишим конкурентоспособността си - всичко това наведнъж". Р

Ройтерс отбелязва, че "сделката трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и страните от ЕС, за да се превърне в закон" и казва, че това е "обикновено формалност".