Днес министрите на околната среда на ЕС ще оценят напредъка си в преговорите по редица нови политики в областта на изменението на климата, съобщава Ройтерс.

Страните са разделени по въпроса, дали рязкото покачване на цените на енергията трябва да ускори или забави екологичната им програма.

Предложенията, които "едновременно ще се борят с изменението на климата и ще помогнат на страните да се освободят от влиянието на Москва", включват "дузина закони за ограничаване на емисиите от промишлеността, транспорта и енергийния сектор", пише информационната агенция.

Министрите ще се опитат да намерят пътища за преодоляване на разногласията по някои от най-спорните предложения, които трябва да бъдат одобрени от мнозинството от страните от ЕС и от Европейския парламент, се казва в статията.

На първо място в списъка е планираният нов пазар на въглеродни емисии, който да налага разходи за емисиите на CO2 от транспорта и горивата за отопление. В подготвителен документ на Франция, която председателства срещите на министрите на ЕС до юни, се казва, че страните все още имат "значителни различия в мненията" по тази политика.

Министрите ще обмислят начини за "подобряване на приемливостта на такава схема" или замяната ѝ с други мерки за намаляване на емисиите на CO2, ако не може да се постигне съгласие, се казва в документа." Ройтерс съобщава също, че около 100 депутати от Европейския съюз са поискали вчера от Брюксел да оттегли плановете си за обозначаване на енергийните инвестиции в газ като "зелени", заявявайки, че това подкопава стремежа на Европа да намали зависимостта си от руските изкопаеми горива.

Междувременно нов анализ показва, че спирането на вноса на руски петрол и въглища ще доведе до кратък и болезнен преход за Европейския съюз, но с помощта на международните си партньори блокът може да прекрати зависимостта си от Москва, съобщава Bloomberg.

Изследването, изготвено от брюкселския тинк-танк Bruegel и представено от Bloomberg, показва, че правителствата на ЕС трябва да започнат да планират намаляване на търсенето, за да осигурят плавен преход към икономика без руски петрол.

Освен това изследването предлага "Европа да сключи трансатлантически енергиен пакт с президента Джо Байдън, за да използва свободния капацитет на САЩ, за да компенсира загубените руски обеми", пише Блумбърг, и че "съвместните дипломатически контакти с производителите от ОПЕК също биха могли да помогнат да се премине през бурния период след спирането на руските потоци".

Един от изследователите казва пред изданието, че "Европа може да живее без руски доставки на нефт и въглища, но ще трябва да се решат значителни логистични проблеми, за да се намали въздействието на подобен сценарий".

Politico пише, че "единството на ЕС е впечатляващо при налагането на четири кръга санкции на Русия", но "преминаването към следващото ниво на ограничителни мерки ще се окаже по-трудно и ще разкрие някои стари дипломатически пропуски": Германия е много предпазлива по отношение на полските и балтийските призиви да посегне на руския президент Владимир Путин и да прекъсне важните енергийни приходи, които помагат за войната му в Украйна".