Водещ учен, специалист по коралите, предупреди, че в Големия бариерен риф се разгръща шесто масово избелване на коралите, като по цялото крайбрежие на Куинсланд вече се извършват официални полети за наблюдение, съобщава Guardian.

Професор Тери Хюз от университета "Джеймс Кук" казва, че през последните две седмици е получил "поток от съобщения от терена" за избелели корали.

Хюз казва пред Guardian, че според него в момента се развива шесто масово избелване на корали, което не е леко или локално.

Той казва: "Всички въздъхнахме с облекчение, защото коралите, които бяха бледи през декември, възвърнаха цвета си през януари и февруари. Но през последните три седмици се появиха съобщения за умерено до силно избелване по целия риф."

Управлението на морския парк на Големия бариерен риф (GBRMPA) потвърди, че се провеждат наблюдателни полети "по цялата дължина и ширина" на 2300-километровия риф, който е част от световното културно наследство, отбелязва вестникът.

Той допълва, че утре органът трябва да представи официална информация за състоянието на рифа. (За повече информация относно това как изменението на климата застрашава Големия бариерен риф, вижте интерактивната рубрика на Carbon Brief, която включва интервю с Хюз).