Блумбърг съобщава, че цените на енергията в Германия и Франция "достигнаха рекордно високи стойности, тъй като горещата вълна засили търсенето, оказвайки натиск върху енергийните доставки преди критичния зимен период".

Договорите за електроенергия в Германия поскъпнаха с 1,8 % до 414 евро за мегаватчас, след което намалиха печалбите си и се търгуваха без съществени изменения, отбелязва изданието. В него се уточнява, че "дългата суша е изтощила резервоарите и реките, които осигуряват жизненоважен източник на нисковъглеродна енергия на места като Испания, Италия и Португалия".

Освен това, според изданието, "скандинавските страни също изпитват горещо и сухо време, което затруднява попълването на водните енергийни резерви, които и без това са малко за това време на годината".

Дойче веле отбелязва още един аспект: "нарастваща тревога относно степента, в която зависимата от износа германска икономика е била изложена на риск от поредица от глобални събития през последните няколко години". Миналата седмица Commerzbank, един от най-големите германски корпоративни кредитори, заяви, че газовата криза може да доведе до "тежка рецесия", сравнявайки последиците със световната финансова криза през 2008 г., според германската медия.

Германската BASF, най-голямата химическа група в света, обяви, че ще намали производството на амоняк поради нарастващите разходи за енергия - решение, което може да има последици за зависими от амоняка сектори като производството на пластмаса, производството на торове и производството на газирани напитки. Въпреки това Ройтерс съобщава, че германският канцлер Олаф Шолц "не смята, че подкрепата за санкциите срещу Русия отслабва, дори когато се очаква сметките за енергия да нараснат още повече", като се позовава на правителствен говорител.

Междувременно Der Spiegel помества редакционна статия за плановете на най-големите германски енергийни компании - E.on, RWE и EnBW - за последните три атомни електроцентрали в страната.

Изданието отбелязва, че Законът за атомната енергия е забранил на горепосочените групи да експлоатират реакторите след края на годината. Въпреки това Шолц подчерта миналата седмица, че в момента федералното правителство подлага производството на електроенергия на "много, много строг стрес тест", пише изданието.

Ръководителят на RWE Маркус Кребер е цитиран да казва: "Препятствията ще бъдат много големи, а приносът към икономиите на газ ще бъде малък". Неговата група управлява атомната електроцентрала "Линген" в Емсланд. Статията продължава, че групата E.on, която експлоатира ядрения реактор Isar 2 в Бавария, сега обещава усилия и същевременно увеличава натиска върху федералното правителство.

На друго място Clean Energy Wire съобщава, че "глобалното затопляне може да превърне Германия в развъдник на комари и кърлежи, които пренасят тропически болести като треска денга". Това предупреждава президентът на националния орган за контрол на болестите в Германия, Институт "Роберт Кох", Лотар Вилер в интервю за Funke Mediengruppe, която го цитира да казва: "Това е много важно: "Изменението на климата води до разширяване на местообитанията на комарите и кърлежите в Германия."