Около 13 000 души излязоха в събота по улиците на Ердинг в Бавария, за да протестират срещу закон, лансиран от партията на Зелените, за замяна на отоплителните уреди на нафта и газ от следващата година, съобщава Дойче веле.

Изданието отбелязва, че премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер от дясноцентристкия Християнсоциален съюз (ХСС) е бил основният оратор на протеста.

Политици от Свободните демократи (СвДП) - про-бизнес партията от управляващата коалиция - също са били там, за да се противопоставят на закона, допълва изданието.

То обаче допълва, че привърженици на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) са освиркали Зьодер, викайки му "да се маха".

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг съобщава, че скептичната по отношение на климата AfD, която иска Германия да отхвърли Парижкото споразумение и да се върне към ядрената енергия, е против "топлинния преход". Наскоро партията се изравни в социологическите проучвания с ГСДП, партията на германския канцлер, с 18%.

Въпреки това Die Zeit съобщава, че министърът на икономиката Роберт Хабек иска да въведе важно изключение от забраната за инсталиране на отоплителни системи на нафта и газ: собствениците на жилища не трябва да инсталират термопомпа при подмяната на отоплителната си система, ако техните улици или квартали в бъдеще бъдат свързани към мрежата за централно отопление.

Politico съобщава, че Зелените, които искат Германия да премине към термопомпи, от години се борят да инсталират такова устройство в собствената си партийна централа.

Междувременно Bild помества интервю с Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика (МАЕ), който казва, че "Германия не бива да мисли, че може да замени трайно руския газ и ядрената енергия с въглища", като добавя, че "не би затворил атомните електроцентрали в Германия" и призовава за разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници и водород.