Европейската комисия представи предложения, които ще позволят на държавите-членки да предоставят по-високи нива на държавна помощ на определени компании, съобщава Ройтерс.

В съобщението се казва, че целта е "Европа да се конкурира със САЩ като производствен център за електрически превозни средства и други екологични продукти и да намали зависимостта си от Китай".

Информационният бюлетин продължава: "Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви като част от плана пренасочване на съществуващите фондове на ЕС, по-бързо одобрение на екологични проекти и усилия за повишаване на квалификацията и сключване на търговски споразумения за осигуряване на доставки на важни суровини."

Пак там се  добавя: "Това е отчасти отговор на многомилиардните програми за подпомагане на Китай и САЩ, включително Закона за намаляване на инфлацията на САЩ."

Цитират се и думите на фон дер Лайен: Това, което ние гледаме, е да имаме глобални условия за игра." "Големите икономики правилно увеличават инвестициите в индустрии с нулево нетно потребление. Европейският съюз иска да преразгледа правилата за държавните помощи, за да позволи на държавите да предлагат по-целенасочена подкрепа за зелените индустрии, като част от новия индустриален план "Зелена сделка".

Комисията препоръчва пренасочване на съществуващите средства към поредица от нови "нулеви нетни" показатели за 2030 г., като се предлагат данъчни облекчения за инвестиции в чисти технологии. През лятото ще бъде представен европейски фонд за суверенитет...

Нова временна рамка за кризи и преход ще опрости правилата за държавна помощ за внедряване на възобновяеми енергийни източници и за декарбонизация на промишлените процеси."

Друга статия на Politico е озаглавена: "Europe embarks on subsidy war it can't win" ("Европа започва война за субсидии, която не може да спечели").

В нея се обяснява: "Планът вече е подложен на сериозна критика по две причини: Той до голяма степен се основава на съществуващи, а не на нови линии за финансиране; и рискува да противопостави по-малките държави от ЕС на големите сили Германия и Франция поради опасения, че по-голямата част от субсидиите ще бъдат от полза за последните две.

Това означава, че ЕС с новата си инициатива все още не разполага с огнева мощ, за да се противопостави на агресивните американски субсидии - и САЩ знаят това."