В момента времето над Европа се определя от обширна многоцентрова циклонална област на име Себастиан, с централна част, разположена над Скандинавието.

В южната й периферия,  при доминиращ въздушен пренос от запад  и югозапад, над Балканите се пренасят топли въздушни маси.
През почивните дни и  в понеделник този пренос ще се усили още, ще се ориентира от югозапад  и  температурите  у нас на места отново ще достигнат и преминат 35 градуса.

Това ще продължи до вторник.
В тила на циклоналната област, на обширен фронт, от Бискайския залив, през Франция, Бенелюкс и Германия, се спуска по-студена въздушна маса, с температури, по-характерни за месец октомври и дори ноември.

Към вторник тази въздушна маса ще започне да прониква и на Източните Балкани, а в сряда ще обхване голяма част от страната ни.
Температурите към средата на следващата седмица ще се понижат спрямо тези през почивните дни с около петнадесет градуса и  на много места няма да  превишат 15-19 градуса.

Преди това, който желае, може да се наслади на последните няколко дни с юлски температури през деня.
Днес облачността ще бъде незначителна, до слънчево време.
Дневните температури ще са от 28 до 32 градуса.
Утре съществена промяна на времето няма да настъпи. Минималните температури ще са от 11 до 16, а дневните - от 29 до 34 градуса.

В събота и неделя ще бъде горещо, с температури от 30 до 35 градуса. В събота ще бъде слънчево, а в неделния ден в следобедните часове над северозападната половина ще се появи средна  и  висока облачност, но ще остане почти без валежи.

В понеделник ще бъде най-горещо, с температури от 31 на северозапад до около 36 градуса в някои югоизточни райони. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад, все още слаб до умерен, докато  на югоизток все още ще духа от югоизточна посока.

Във вторник температурите ще бъдат вече по-ниски, но все още ще бъде топло, на места - горещо, с температури от 27 до 34 градуса. Облачността ще се увеличава, а вятърът ще се ориентира от север и  североизток. 

В сряда ще бъда значително по-хладно, с температури денем от 15 до 21 градуса - сравними с минималните от дните преди процеса.
Ще има значителна облачност, на места ще превалява дъжд, а вятърът ще се ориентира от северозапад  и  ще се усили.

До понеделник включително, времето ще бъде подходящо и  за почивка на море, и за планински туризъм, като само значително по-късите дни и студени утрини в планините ще напомнят, че вече е календарна есен, докато дневните температури ще бъдат с юлски  стойности.