План на стойност 1 трилион долара за подпомагане на развиващите се страни в борбата с изменението на климата набира скорост

The Wall Street Journal съобщава за нарастващата динамика на призивите за реформа на финансовата система, за да се привлекат повече средства за справяне с изменението на климата.

В статията се казва, че поддръжниците на тези планове твърдят, че богатите страни трябва да преразгледат своите банки за развитие, за да предоставят средства на по-ниски от пазарните лихви на развиващите се страни за проекти за чиста енергия, като отбелязват, че според тях "подобни усилия биха могли да увеличат безопасното отпускане на заеми с до 1 трлн. долара".

В доклада се отбелязва, че администрацията на Байдън подкрепя подобни усилия за увеличаване на кредитирането от страна на Световната банка и други институции, но някои републикански законодатели критикуват акцента върху финансирането на възобновяемата енергия.

The Economist публикува материал, озаглавен: "Трябва ли богатите страни да плащат за вредите от климата в бедните?" В него се разглежда темата за финансирането на загубите и щетите - един от ключовите въпроси на срещата на върха COP27, която приключи миналата седмица.

Междувременно Climate Home News публикува статия, в която се оглеждат заключителните сцени на COP27, когато борбата за фонда за покриване на загуби и щети отстъпи място на дебата дали да се призове за постепенно спиране на използването на въглища, нефт и газ в окончателния текст, който ще излезе от конференцията.

На друго място Ройтерс съобщава, че Сенегал ще получи около 400 500 долара под формата на застрахователни плащания от организациите за помощ в мрежата "Старт", за да се предпази от риска от суша. Той отбелязва, че застраховката, сключена от групите, е била задействана в понеделник в края на дъждовния сезон в очакване на суша през следващата година.

И накрая, Daily Mail публикува материал за това колко голяма чуждестранна помощ плаща Обединеното кралство на "мегабогатия" Китай. В статията се казва, че през миналата година Обединеното кралство е изпратило на Китай помощ в размер на 51,7 млн. паунда, въпреки обещанието да прекрати подобни "неоправдани" подаяния, като се отбелязва, че макар подробностите все още да не са оповестени, те "обхващат проекти в области като борбата с изменението на климата".