"Бунтовнически" депутати тори се опитват да принудят правителството си да се откаже от фактическата забрана за изграждане на вятърни паркове на сушата в Англия, съобщава Financial Times.

Изданието назовава името на бившия министър Саймън Кларк, като посочва, че той е внесъл поправка към законопроекта за изравняване и възстановяване, който в момента е в парламента.

Вестникът пише: "Поправката на Кларк ще принуди Майкъл Гоув, който го замени на поста министър на изравняването в кабинета на Сунак, да разреши кандидатстването за вятърни паркове на сушата, като преразгледа правителствените насоки, известни като Национална рамка за политика на планиране.

В опит да успокои останалите депутати, поправката на Кларк ще гарантира, че проектите могат да се осъществяват само когато имат подкрепата на съветите, като не позволява на разработчиците да обжалват пред националния инспекторат по планиране, когато схемите им бъдат отхвърлени.

Междувременно CapX съобщава за "икономически неграмотния" план на правителството да прекласифицира земеделските земи по начин, който "рискува на практика да забрани използването на слънчеви панели на 41 % от земите в Обединеното кралство".

BusinessGreen съобщава: "Правителствената репресия срещу соларните ферми може да струва на фермерите 1 млрд. паунда."

В други новини за енергетиката в Обединеното кралство Financial Times пише, че Roll-Royce настоява правителството да "започне официални преговори за финансирането на малките ядрени реактори [SMRs]".

Вестникът съобщава: Том Самсън, ръководител на бизнеса на компанията с малки модулни реактори, заяви пред комисия от депутати в сряда, че Великобритания ще бъде изправена пред криза с електроенергията през следващото десетилетие, ако не продължи с изграждането на повече "базови" електроцентрали, които предлагат надежден източник на електроенергия, когато зависимите от времето възобновяеми източници, включително вятър и слънце, не произвеждат.

Rolls Royce заяви, че би могъл да построи първата SMR до 2029 г., но все още няма регулаторно одобрение за нейния дизайн.

На друго място Press Association съобщава за оспорване пред Върховния съд на планираната междусистемна електрическа връзка Aquind с Франция, която беше отхвърлена от правителството по-рано тази година.

Отделно от това, Guardian съобщава как "приливът и отливът се обръщат към енергията на приливите и отливите в Обединеното кралство, тъй като разходите намаляват, а надеждността намалява".

Накрая, BBC News съобщава, че Съветът на графство Дърам е получил безвъзмездна помощ в размер на 110 000 лири стерлинги, за да проучи възможностите за използване на изоставени мини за производство на геотермална енергия.