Неотдавнашно проучване разкрива, че това, колко алкохол консумира човек, може да зависи от това, дали той живее в по-студен или по-топъл климат.

Ново изследване от отделението по гастроентерология на  Университета в Питсбърг установи, че тези, които живеят в по-студен климат с по-малко слънчева светлина, са склонни да пият повече алкохол, отколкото хората, живеещи в по-топлите части на света.

Изследването, публикувано онлайн в "Хепатология", показва, че с понижението на температурите и намаляването на часовете слънчева светлина в някои региони, потреблението на алкохол там се е увеличило.

Изследователите отбелязват, че макар че е общоприето, че по-студеното време влияе на злоупотребата с алкохол, никое от предходните проучвания не е изследвало влиянието на студеното време върху приема на алкохол и алкохолната цироза. Изследователи от университета в Питсбърг са събрали данни от 193 суверенни държави, както и от 50 щата  в Съединените щати. Те са имали за цел да проучат, дали има причинно-следствен ефект между климата и консумацията на алкохол и алкохолната цироза.

Използвайки данни от Световната здравна организация и Световната метеорологична организация, изследователите установили ясна негативна зависимост между климатичните фактори като средна температура и часовете слънчево греене  и консумацията на алкохол. Отчетени били общият прием на алкохол на глава от населението, процент от населението, консумиращ алкохол и честотата на прекомерно пиене. "

При сравняване на страните по света и сравняване на щатите в САЩ, изследователите открили доказателства, че климатът е допринесъл за повече случаи на алкохолно заболяване на черния дроб.

Климатичните фактори освен това били свързани с прекомерната употреба на алкохол и разпространението на алкохолното чернодробно заболяване, една от основните причини за смъртта при хора с продължителна прекомерна консумация на алкохол, според медицинския център на Университета в Питсбърг (UPMC).

"Това е нещо, което всеки приема за даденост, но никой не го е доказал научно досега."

Защо хората в Русия пият толкова много? Защои  в Уисконсин? Всеки предполага, че това е така, защото е студено ", казва единият от авторите на изследването, д-р Рамон Баталър, ръководител на хепатологията в UPMC, професор по медицина в университета в Питсбърг и асоцииран директор на Център за изследване на черния дроб в Питсбърг.

"Не можехме да намерим нито един документ, който да свързва климата с приема на алкохол или алкохолната цироза", казва Баталър в прессъобщение. "Това е първото проучване, което систематично доказва, че в световен мащаб и в Америка, в по-студените райони и в зоните с по-малко слънце, се пие повече и е по-разпространена алкохолната цироза".

Тъй като алкохолът е вазодилататор, което означава, че той увеличава притока на топла кръв към кожата и нейните температурни сензори, консумирането на алкохол може да увеличи чувството за топлина. В Сибир, това усещане може да бъде приятно, но не и в Сахара, според UPMC.

 

Пиенето на алкохол също е свързано с депресията, която се влошава при оскъдна слънчева светлина и студени метеорологични условия.

"Важно е да се подчертаят многото разнопосочни фактори", казва водещият автор Мерител Вентура, доктор по медицина, изследовател в Питсбъргския изследователски център за черния дроб. "Опитахме се да вземем предвид колкото може повече фактори. Например, да отчетем фактора религия и как тя влияе върху навиците на хората, свързани с алкохола. "

За изследователите било важно, че резултатите от проучването са били валидни, дори когато са изключили мюсюлманските страни, които се предполага, че най-много се въздържат от консумацията на алкохол.

Изследователите също така са взели под внимание регламентите на щата Юта, които ограничават приема на алкохол.

При търсенето на връзките с цирозата, изследователите трябвало да контролират факторите на здравето, които биха могли да влошат въздействието на алкохола върху черния дроб, включително вирусен хепатит, затлъстяване и тютюнопушене.

Новите проучвания предполагат, че политическите инициативи, насочени към намаляване на тежестта на алкохолизма и алкохолното чернодробно заболяване, трябва да са насочени към географски райони, където алкохолът е по-вероятно да бъде проблематичен, според UPMC