В температурно отношение, изминалият първи пролетен месец беше с априлски температури.

Най-големи положителни аномалии имаше в Дунавската равнина. Пример - Видин с 4 градуса над обичайните, Ловеч и Силистра с близо 5 градуса над обичайните средномесечни температури.

Трябва да отбележим, че този показател е среден и дори не показва много добре огромната наднорменост на някои други параметри. Заради преобладаващото слънчево и сухо (нощем - ясно) време и все още достатъчно дългите нощи и "заварен" зимен студ на въздушните маси във височина, минималните температури бяха с много по-малко  над обичайните. 

Денем, обаче, с "развихряне" на слънцето, максималните стойности бяха характерни често за месец май, дори не за април.

Тук може да се направи аналогия и с миналогодишния месец април, 2018 година, когато подобно антициклонално време вдигаше дневните максимуми до класически юнски стойности. При това минимумите не бяха толкова ниски (нормално) колкото настоящите мартенски, заради затоплящата се въздушна маса  и по-къси нощи.

Но в епохата на глобално затопляне, отричано вече само от неосведомени и маргинални конспиратори, наднормените температури не са толкова необичайна новина.

Сериозно безпокойство будят валежите.

Напомняме: От началото на август насам, с изключение на януари и един есенен период, които бяха с околонормални валежи, последната половин година е подчертано суха.

През току-що изминалия месец март валежите в равнинната част на страната средно бяха между една пета и една четвърт от нормалните. Тук дори няна нужда да се изваждат открояващи се райони сповече валежи. Такива просто няма. навсякъде, с единични изключения, в страната месечните валежи бяха между 20 и 25 на сто от обичайните.

Затова и този показател е значително по-интересен от температурите. Дали април ще бъде с 1 или 4 градуса по-топъл от обичайното, няма особена интрига. Дали лятото ще бъде много горещо или просто горещо - също, ясно е, че няма да бъде прохладно - такова лято не сме имали вече над 20 години.

По-важно е какъв ще бъде валежният режим и ще се задълбочава ли силната суша и когато дойдат неизбежните валежи, колко интензивни ще бъдат те и какви наводнения и щети ще причинят. Преди следващия период на продължителна суша. 

В краткосрочна и средносрочна перспектива, към момента моделите чертаят някакви стопански значими валежи за след около седмица, но доколко това ще се реализира - предстои да узнаем.

Следете редовните ни анализи и прогнози в следващите дни.