Австралия регистрира през март четвъртия поред рекордно горещ месец, съобщиха местните власти, като дебатът за климатичните промени ще се превърне в основна тема на предстоящите парламентарни избори, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Метеорологичното бюро на Австралия отчете най-топлия месец март в историята си, като както минималните, така и максималните температури бележат върхови стойности.

Те се регистрират четвърти месец поред, като януари отбеляза абсолютен рекорд като най-топъл месец със средни температури над 30 градуса по Целзий. Австралия беше ударена от голяма суша.

Метеоролозите отдават затоплянето на специфични феномени в Тихия и Индийския океан, но отчитат и глобалното затопляне като важен фактор. То ще се превърне в основна тема за дебати в предстоящите парламентарни избори.

Управляващата консервативна коалиция на премиера Скот Морисън не е сред поддръжниците на рязкото съкращаване на вредните парникови емисии, за да не бъде засегната въгледобивната промишленост на Австралия, с което би се запазил икономическият растеж

ИЗБРАНО