Кадри от хеликоптер, заснети от бреговата охрана на Исландия, показват гигантски разломи в земята, дни след като на острова бе обявено извънредно положение поради опасност от вулканично изригване.

Мярката бе въведена преди няколко дни след поредица от земетресения на полуостров Рейкянес, в югозападната част от островната държава в северната част от Атлантическия океан. Според Daily Mail там са регистрирани повече от 700 земетресения само за денонощие - от 14 до 15 ноември, и въпреки че са малко по-слаби от предишните дни, все още се очаква вулканът Фаградалсфял да изригне.

Кадрите, заснети и от екип на BBC, който бил на мисия с исландската брегова охрана над полуострова, показват пропаст, минаваща през центъра на Рейкянес, и дим, излизащ от зейналите разломи. Смята се, че под разлома тече магма.

Учените се опасяват, че районът може да се сблъска с вулканична нестабилност, нарастваща от десетилетия. Страховете от предстоящо изригване доведоха до евакуацията на малкото рибарско градче Гриндавик, което е частично потънало с повече от метър.

Евакуираните около 4000 жители съобщават, че са чували "страшни звуци" изпод земята, докато бягали. На онези, на които е било позволено да се върнат, за да съберат вещи от изоставените си домове, било наредено, ако чуят сирени, да оставят всичко и да бягат.

Междувременно властите спешно се подготвят да изградят защитни стени около близката геотермална електроцентрала, надявайки се да предпазят от потоците лава и на фона на опасения, че вулканичното изригване може би е неизбежно.

Една от най-известните туристически атракции в страната, близката Синя лагуна, ще остане затворена до края на месеца.