Първият сняг за тази зима заваля в няколко района в страната - на прохода "Петрохан", в Родопите, на Витоша, в Пернишко и Софийско. Потребители в социалните мрежи споделят снимки и видеа от снеговалежа и в част от южните квартали на столицата, Боровец, Пампорово, Широка Лъка и други. 

Сняг валя тази нощ на прохода "Петрохан". Пътищата са чисти, предава БНР.

В Смолянска област през цялата нощ продължиха валежи от дъжд. По данни на Областното пътно управление около 3-4 часа тази сутрин валежите са преминали в мокър сняг на проходите "Рожен", "Пампорово", "Превала" и на връх Перелик.

Въпреки това пътната обстановка е спокойна, но шофьорите трябва да бъдат внимателни.

Във връзка с първите валежи от сняг, тази нощ започнаха обработки в Природен парк "Витоша", съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Към момента работят шест снегопочистващи машини.

Извършва се снегопочистване и опесъчаване на пътищата Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове в планината Витоша.

Екипите на Столичен инспекторат следят обстановката и контролират дейността на почистващите фирми.

Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са извършили обходи на основни улици в града.

Във връзка с прогнозата днес за жълт код за вятър, пет екипа дежурят и са в готовност да реагират на сигнали. От общината напомнят на строителните фирми да проверят обектите си, да обезопасят конструктивните скелета и огради, а търговските фирми - рекламно-информационни елементи и билбордове.

Междувременно във Facebook се появиха видеа от снеговалежа в Перник и региона, както и в Боровец.

Заради прогнозата за силен вятър и валежи "Пътна инфраструктура" (АПИ) предупреди шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, добавя БТА.

Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) предприе превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза в страната. До областните управители бяха изпратени указания за предприемане на допълнителни мерки във връзка с очаквани силни ветрове и валежи.

Жълт и оранжев код за силен вятър е в сила за днес за цялата страна, съобщиха на сайта си от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е още за значителни валежи от дъжд в Източна България и за първи сняг, който ще е с краткотрайна и неравномерна тънка снежна покривка.

Оранжев код е в сила за областите Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Сливен, София-област, Търговище, Шумен.

В останалите области е в сила жълт код: Благоевград, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Ямбол.