Китай "претърсва" световните пазари за пшеница, като "одишният внос е на път да достигне рекордни нива, съобщава Bloomberg.

Цитиран е един от анализаторите, който заявява пред изданието, че неотдавнашната покупателна активност на Китай до голяма степен е свързана с климатичните проблеми, с които се сблъска, докато тазгодишната реколта наближаваше да бъде прибрана, и че продължителните дъждове са повлияли на качеството на 30-40 млн. тона пшеница, оставяйки я подходяща за храна на добитъка, но не и за консумация от човека.

Базираният в Хонконг вестник South China Morning Post пише, че Китай е съобщил, че производството на зърно се очаква да достигне рекордно високи стойности през 2023 г., въпреки влиянието на екстремните метеорологични явления и геополитиката.

Държавният вестник China Daily цитира Брам Говертс, генерален директор на Международния център за подобряване на царевицата и пшеницата, който казва, че Китай е положил огромни усилия за продоволствената сигурност във време, когато "изменението на климата може да унищожи цели хранителни райони".

Междувременно PBS News публикува анализ на Иън Джонсън от Съвета за международни отношения, според когото не бива да се очакват г олеми пробиви от срещата между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в сряда. Той добавя, че докато]Китай и САЩ биха могли да направят изявление относно борбата с изменението на климата... САЩ са политически разделени по този въпрос, докато Китай напредва със зелената енергия, но също така изгражда нови въглищни електроцентрали.

Държавната информационна агенция Синхуа публикува серия от редакционни статии за отношенията между САЩ и Китай, като в една от тях се казва, че двустранното сътрудничество "съответства на интересите и на двете страни и на света".

Подкрепяната от Комунистическата партия редакционна статия в Global Times твърди, че срещите на АПЕК са "тест за САЩ". Освен това държавният телевизионен оператор CGTN твърди, че 74 % от участниците в глобално проучване - което е проведено на различни езици, но не и на китайски - смятат, че САЩ и Китай трябва да засилят сътрудничеството в области като енергетиката, продоволствената сигурност и изменението на климата, за да подобрят глобалното управление.

На друго място в. Таймс съобщава: Срещата предлага възможност да се спре влошаването [на отношенията] чрез установяване на общи позиции в области като климата и търговията. 

Ройтерс допълва, че Байдън се е срещнал с лидери от Индонезия за дискусии, за да подготви сцената преди срещата със Си в сряда. В South China Morning Post се казва, че постигането на съгласие за справяне с изменението на климата е "ниско висящ плод", по който Байдън и Си могат да постигнат съгласие на срещата на върха.

На друго място Wall Street Journal съобщава, че огромните инвестиции на Китай във възобновяеми енергийни източници са привлекли странни нови участници в индустрията и са довели до свръхпредлагане на соларни компоненти.

Bloomberg твърди, че Китай преживява главоломно разрастване на медната си индустрия, трансформирайки дистрибуцията на метала, който е от съществено значение за глобалния енергиен преход. Отделно от това Ройтерс съобщава, че китайските банки за развитие не са предоставили никакво финансиране за зелена енергия през 2022 г., за втора поредна година.