Водещият изследовател от Арктическия и антарктически изследователски институт Алексей Йекайкин коментира доклада на Междуправителствения панел за изменението на климата "Океанът и криосферата в променящ се климат". В документа, публикуван през септември, се казва, че вечната замръзналост (пермафрост) може да се стопи с 3-4 метра още до 2100 г., съобщава РИА Новости.

>>>Виж галерия от снимки от руските зони на вечна замръзналост>>>>

За Русия тази тема е актуална, тъй като около половината от територията е в зоната на вечна замръзналост, ледници и сняг.

Още сега, според Йекайкин, процесът на топене активно протича, поради климатичните промени, в района на Воркута, Чита, Салехард, Петропавловск-Камчатски и Улан-Уде.

Ученият споделя, че подобни промени могат да доведат до редица неблагоприятни последствия. Едно от тях е унищожаването на инфраструктурата на тези градове. Тръбопроводите и сградите в такива региони са проектирани и съобразени с вечната замръзналост. Топенето ще ги размести, отслаби основите им и ще доведе до унищожаване на инфраструктура.

Освен това, заради топенето ще се отделят огромно количество въглероден диоксид и метан. Тези вещества ще увеличат парниковия ефект и ще имат допълнителен ефект върху затоплянето, което ще доведе до високи темпове на по-силно топене на вечната замръзналост - порочен кръг.