Океаните по света са достигнали най-високи нива на температура и киселинност на водата през миналата година, съобщи Ройтерс, като цитира доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

В него се посочва, че топящите се ледници са довели до покачване на морското равнище до високи нива през 2021 г.

"Климатът ни се променя пред очите ни. Горещината от произвежданите от хората парникови газове ще нарани планетата за много идни поколения", каза генералният секретар на организацията Петери Таалас в изявление.

Според доклада на СМО нивата на въглероден двуокис и метан, които влияят на глобалното затопляне, в атмосферата през 2021 г. са надминали предишните рекорди.

Глобално средната температура за миналата година е била с 1,11 градуса по Целзий над средните стойности в прединдустриалната епоха и човечеството се доближава до прага от ръст с 1,5 градуса, след който ефектът от глобалното затопляне ще е драстичен.

Киселинността на океаните е най-висока за последните поне 26 000 години, защото водата абсорбира и реагира на увеличените количества въглероден двуокис в атмосферата.

Морското равнище се е покачило с 4,5 сантиметра за последното десетилетие, като годишният ръст от 2013 г. до 2021 г. е повече два пъти над този, отчетен за периода 1993 - 2002 г.