Година след като китайският президент Си Дзинпин "обеща, че Китай ще спре да строи въглищни електроцентрали в чужбина", страната е "завършила 14 такива съоръжения извън границите си и скоро ще завърши още 27", пише Bloomberg, според нов доклад.

Повечето от проектите, които "бяха в процес на изпълнение", когато Си направи изявлението, са "в застой", но наскоро или скоро завършените централи "ще изхвърлят общо около 140 млн. тона CO2 годишно", допълва изданието, като се позовава на доклад на изследователската организация Center for Research on Energy and Clean Air и People of Asia for Climate Solutions.

Китайският диалог публикува анализ за напредъка и перспективите на ангажимента на Китай да "спре нови мощности на въглища в чужбина". В него се казва, че през годината след поемането на ангажимента за "оттегляне на въглищата" съответните правителствени служби, финансови институции и "големи" компании за енергийно строителство в Китай "активно" проучват начини за "разширяване" на дела на възобновяемата енергия в проектите в чужбина на "всички нива, включително политика, дипломация и изграждане на конкретни проекти".

В доклада се допълва, че сред проектите за инвестиции и строителство на възобновяеми енергийни източници, в които Китай ще участва в периода 2021-22 г., проектите за хидроенергия представляват "най-голям процент (56 %), следвани от проектите за фотоволтаична и вятърна енергия".

Освен това South China Morning Post публикува статия с мнението на Сесилия Хан Спрингер, помощник-директор на Глобалната китайска инициатива в Центъра за политика за глобално развитие към Бостънския университет, която пише: "Една година по-късно Китай постигна значителен напредък в превръщането на обещанието на Си [за спиране на изграждането на нови въглищни електроцентрали в чужбина] в реалност. Предизвикателството е тези политики да бъдат приложени изцяло и ефективно, за да съответстват на мащаба на финансирането, необходимо за глобалния енергиен преход."

Междувременно Al Jazeera пише, че Китай е "обвинил" някои европейски държави в "отстъпление" при изпълнението на "спешните" цели в областта на изменението на климата, тъй като "геополитическите сътресения обхващат континента".

Тя отбелязва, че според резюме на срещата, публикувано от китайското министерство на околната среда, по време на видеоконференция в сряда с германския пратеник по въпросите на климата Дженифър Морган специалният пратеник на Китай по въпросите на климата Сие Джънхуа е заявил "Политиките в областта на климата на някои европейски държави показват обратен завой и се надяваме, че това е само временна спирачка."

Очаква се Китай, "най-големият" емитент на въглероден диоксид в света, "да се съсредоточи върху въпроса за финансирането" на тазгодишните глобални преговори на ООН за климата, COP27, се казва още в статията. Освен това в статията на Quartz се казва, че докато Европа "се бори да намали зависимостта си" от Русия, тя "рискува да затвърди още повече зависимостта си от друга авторитарна държава - Китай - за соларни панели, в стремежа си да използва алтернативни енергийни източници".

В статията се добавя, че по данни на китайските митници стойността на слънчевите панели, продадени на ЕС от януари до август тази година, "възлиза на над 16 млрд. долара, което е повече от два пъти повече от 7,2 млрд. долара за същия период на миналата година".

В същото време, китайският държавен съветник и външен министър Ван И направи "предложения в четири точки за справяне с глобалното изменение на климата" на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.