Днес ще бъде топло за края на септември, с температури след обяд от 23 до около 28 градуса.

Облачността ще се увеличава, но отначало над по-голямата част от страната ще бъде предимно средна и висока, с повече слънчеви часове.

По-късно след обяд и привечер, от запад облачността ще се вплътнява и снишава и отначало над северозападните и западни райони ще завали дъжд.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава за днес предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи в четири области от Западна България. Областите са Видин, Монтана, Враца и София област, се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

В тези четири области количествата на валежите привечер и през нощта срещу вторник ще достигнат до 25-30 литра на квадратен метър.

За 27 септември, вторник, НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи в десет области от Западна и Централна България, с количества до 25-30 литра на квадратен метър и за временно силен юг-югозападен вятър, с пориви до 20-24 метра в пет области от Южна България.

През нощта облачността ще бъде значителна. На места в Западна България и най-вече в северозападните райони ще превали дъжд, придружен и от гръмотевици. Минималните температури ще бъдат от 13 градуса на запад до около 18 в източните райони.

Сутринта ще се появи слаб западен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югозапад.

През по-голямата част от утрешния ден над страната облачността ще бъде значителна, но ще остане топло за края на септември. От запад преваляванията от дъжд, на много места придружени и от гръмотевици, постепенно ще обхващат по-голямата част от страната, но след обяд над западните райони преваляванията ще спират, а облачността ще се разкъсва и намалява.

Дневните температури ще бъдат от около 22 до 28 градуса, по-високи в Източна България.

Утре континентът ни ще бъде доста дъждовно място. В голяма част от Западна и Централна Европа ще бъде облачно и ще превалява.

Изключение са само португалската и испанска столици, където ще бъде слънчево, но по-хладно от миналата седмица.

На Балканите също ще превали, на места и с гръмотевици, но тук ще бъде едно от най-топлите места на континента. Хладно и дъждовно е и на изток, в Киев и Москва.

През нощта срещу сряда облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна. Слаб дъжд ще превали само на отделни места в Източните Родопи и Странджа. Минималните температури утре сутрин ще са от 10 до 15 градуса в повечето места.

През деня ще има променлива облачност, но вероятността за валежи е малка. До около обяд в източната част на Дунавската равнина ще духа умерен и временно силен западен вятър, но до вечерта ще отслабне и ще стихне. Дневните температури ще бъдат от 23 до 28 градуса - топло за края на септември.

В четвъртък минималните температури ще бъдат от 13 до 17, а дневните от 24 до около 30 градуса. Облачността ще бъде променлива, по-значителна след обяд над северната половина на страната. Краткотрайни превалявания са възможни над крайните североизточни райони и планините.

Най-топлият ден на седмицата, с августовски температури след обяд от 27 до 32 градуса, ще бъде петък.

Облачността ще бъде висока и средна, с много слънчеви часове. В Източна България ще духа до умерен вятър от юг.

Промяна на времето ще започне в събота, но отначало тя ще обхваща само северозападната половина на страната. Вятърът там ще се ориентира от северозапад, а температурите ще започнат да се понижават. Отначало над северозападните райони, а по-късно над Северна и някои райони на Западна България ще превали и прегърми.

Температурите ще бъдат от 22-23 в западните и северозападни райони до все още около и над 30: до 31, 32 градуса в Източна България.

В неделя, според предварителните прогнози, ще захладнее още малко, но в по-голямата част от страната ще остане по-топло от обичайното за октомври, с температури след обяд от 22 до 28 в повечето места. По-хладно с няколко градуса е възможно да остане по високите полета на запад.