В отговор на посещението на председателката на парламента на САЩ Нанси Пелоси в Тайван Китай прекъсва разговорите със САЩ по редица въпроси, включително "преустановява" дискусиите за изменението на климата, съобщава Асошиейтед прес.

В съобщението се казва, че "изменението на климата и борбата с търговията с незаконни наркотици като фентанил са... области, в които [САЩ и Китай] са намерили обща кауза, и прекратяването на сътрудничеството от страна на Пекин може да има значителни последици за усилията за постигане на напредък по тези въпроси".

Изданието добавя, че: "Китай и САЩ са замърсители на климата №1 и №2 в света, като заедно произвеждат близо 40% от всички емисии от изкопаеми горива.

Техните водещи дипломати по въпросите на климата, Джон Кери и Сие Джънхуа, поддържат сърдечни отношения, които датират от Парижкото споразумение за климата, което стана възможно благодарение на пробив, договорен между двамата и други".

Китайското външно министерство обяви пакета от осем "контрамерки" в петък, казва държавната информационна агенция Синхуа. Блумбърг пише, че "в допълнение към прекратяването на разговорите със САЩ по въпросите на отбраната, Китай обяви, че ще отмени диалога с военните лидери и ще спре дискусиите по въпросите на климата - една от областите, в които двете страни бяха намерили общ език през последните години".

Financial Times цитира отговора на американския пратеник по въпросите на климата Джон Кери, според когото решението на Китай "наказва света".

Той цитира китайското правителство, което заявява, че ходът е направен, защото посещението на Пелоси е продължило "без да се вземе предвид силното противопоставяне и сериозните изявления на Китай".