Климатичната криза тласка големите бели акули в нови акватории, досега необитавани от този вид, пише "Гардиън", цитирайки научно изследване.

Затоплянето на океаните, което достигна рекордно ниво през 2020 г., накара младите големи бели акули да се преместят на 600 км (373 мили) на север от бреговете на Калифорния, в сравнение с местата ти  от 2014 г. във води, които преди това бяха твърде студени за тях.

>>>>>Виж галерия от снимки>>>>>

През това време се наблюдава драстично нарастване на морските видри, убити от бели акули, като броят им в залива Монтерей спада с 86%.

Общият обхват, подходящ за акулите в региона, се е свил, тъй като повече зони са станали прекалено горещи, принуждавайки хищник и плячка да се доближават. Акулата е най-добрият хищник, така че изместването й разстройва екосистемите, като популациите от риби като сьомга също падат. Съществува загриженост относно възможността за нови срещи между акули и хора, въпреки че честотата на атаките на акулите рязко е спаднала през последните десетилетия.

Учените се надяват, че нарушаването на местообитанието на бялата акула ще подчертае как глобалното затопляне тласка морските животни към полюсите и разбърква видовете, присъстващи в екосистемите на океаните, а това е с непредсказуеми последици.

"Белите акули не са просто друг вид - те са върховен хищник, намиращ се на върха на хранителната пирамида и всички погледи са насочени към тях в океана", каза Кайл Ван Хутан от аквариума Monterey Bay в Калифорния.

Изменението на ареала на видовете е глобално явление, каза той. "Това, което открихме тук, е само предвестник на много по-широки промени."

"Акулите не са проблемът - проблемът е изменението на климата", каза той. "Акулите ни казват, че океанът се променя и сега е време да направим нещо по въпроса."

Проф. Малин Пински от университета Рутгерс, САЩ, който не е част от изследователския екип, заяви: "Това е особено показателен пример за масовото движение на морския живот, което се случва край нашите брегове в момента, включващо всичко - от мангрови гори до риба-треска . Изменението на климата разбърква нашите океански екосистеми и понякога поражда изненади "с много зъби". "

Новото изследване, публикувано в списание Scientific Reports, анализира местоположението на големите бели акули и температурата на океана, използвайки милиони измервания, от сензори, поставени върху акулите, до наблюдения, докладвани от любители на наблюдатели на дивата природа.