Днес предстои начало на съществена промяна на времето.

Още в следващите часове, отначало над западните райони, вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух.

Ще започнат превалявания от дъжд, които след обяд ще обхванат цялата страната. С понижението на температурите, дъждът ще преминава в сняг, но от запад на изток валежите ще спират и снежна покривка по този процес ще се образува само на места в източните и североизточни райони.

Вятърът от северозапад ще бъде силен, в Дунавската равнина - бурен.До късния следобед в източните райони вятърът все още ще бъде от юг и там температурите ще са все още високи.

В следобедните часове температурите ще бъдат от 7-8 градуса на запад до 18 в източните райони, но бързо ще се понижават.

През нощта студеният въздух ще обхване цялата страна и утре сутрин минималните температури ще бъдат от минус 6, минус 7 по високите котловини на запад до минус 2 в южните райони. Ще остане ветровито, със силен, в Дунавската равнина - бурен северозападен вятър.

Преваляванията ще спрат, последно - в североизточните райони.

Утре облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна. Почти без валежи. Ще бъде ветровито, със силен северозападен вятър. Температурите през деня ще бъдат от около минус 2 до плюс 4 градуса.

В събота минималните температури ще са от минус 8 до минус 3 градуса, малко по-ниски, до около минус 10 на места в североизточните райони със снежна покривка. 

Вятърът от северозапад ще отслабне, но няма да стихва напълно, а в Дунавската равнина ще бъде до умерен. Облачността от югозапад ще се увеличава и по-късно вечерта над югозападните райони ще завали сняг. Дневните температури ще бъдат от минус 4 до плюс 2 градуса.

В неделя сняг ще превалява над голяма част от страната, а по-съществени валежи ще има над южните райони. Там ще се образува снежна покривка.

Ще бъде студено, с минимални температури от около минус 10 до минус 5 градуса и дневни стойности под нулата в цялата страна - от минус 7 до минус 2 градуса.

След обяд преваляванията ще отслабват.

В понеделник сутрин ще бъде много студено, с минимални температури от минус 14 до минус 6-7 градуса, малко по-високи по поречието на Дунав, където ще бъде ветровито. На места в котловините не са изключени и по-ниски стойности. 

През деня температурите ще бъдат от минус 4 до плюс 2 -3 по поречието на Дунав, където ще остане ветровито.

Облачността ще бъде променлива, на места ще превали сняг, но валежите няма да бъдат значителни.

Много студено, със силен северен и северозападен вятър, ще остане времето във вторник.

Минималните температури ще бъдат от минус 12, минус 14 в западните и югозападни райони до минус 6 градуса. Около планините ще превалява слаб сняг.