Коронавирусната епидемия достигна до Арктика: открит беше заразен с коронавируса учен от сериозен международен научен проект. За тази експедиция ви съобщихме преди няколко месеца:

Мисията, наречена MOSAiC, се осъществява от германския изследователски кораб Polarstern, който умишлено е замразен в леда на Арктика от миналия октомври. Екипи от учени и техници вземат проби от леда, атмосферата и океана в опит да разберат тънкостите на бързо променящия се арктически климат.

Членът на екипа, който се е заразил с вируса, работи върху въздушния компонент на експедицията - ключова част, която вече забави следващата доставка с оборудване и припаси, за да защити хората на борда на кораба. 

Около 20 членове на екипа със самолетите вече са под карантина в домовете си под наблюдението на германските здравни агенции, казва Маркус Рекс,  учен от Института за полярни и морски изследвания на Алфред Вегенер в Бремерхафен, Германия. Рекс е главният учен на мисията MOSAiC.

За да се сведе до минимум рискът от излагане на коронавируса, всички членове на екипа, които са планирани да се присъединят към MOSAiC (Мултидисциплинарна дренажна обсерватория за изследване на арктическия климат) се тестват за коронавирус, преди да излязат от домовете си в Свалбард, Норвегия, на път за кораба. Там те се тестват втори път, преди да им бъде позволено да заминат. Заразеният е бил на работна конференция в Бремерхафен на 5 март с други членове на самолетния екип, а първият кръг от тестовете е направен като част от тази среща.

Рискът е, че вирусите могат да се разпространяват изключително бързо на кораби, казва Лин Талей, физически океанограф от института по океанография в Ла Джола, Калифорния. "Много е тясно пространството", казва тя. "И като се има предвид дългото време на инкубация на вируса, може да не се предприемат мерки за изолиране достатъчно бързо и да последва разпространение на изследователския кораб. "Да предположим, че някой неволно се озове на кораба с този вирус", казва Талей. "Просто ще зарази целия кораб."

Инфекцията на експедицията MOSAiC идва след две големи огнища на коронавирус на поне два големи круизни лайнера - Diamond Princess, която беше под карантина в продължение на две седмици в Йокохама, Япония и Big Princess, която е край северното крайбрежие на Калифорния.

Закъснение с карантината

Въздушната мисия - сега забавена до премахването на карантината - трябваше да направи първите си полети на 12 март. Тя ще тръгне от Свалбард през Арктика, като събира различни видове атмосферни данни, както и информация за условията на повърхността. Някои членове на екипа ще кацнат на леда близо до кораба, за да се зареждат с гориво - един от начините, по които вирусът може да се разпространи сред учените от мисията, ако хората са заразени.

Засега смущаването на научните цели на MOSAiC е минимално, казва координаторът на мисията Матю Шупе, учен по атмосферата в Университета на Колорадо и Националната администрация за океански и атмосферни влияния в Боулдър. Но ако по-нататъшното закъснение свие прозореца за въздушната мисия, казва Шупе, "ние ще намалим честотата си на регистриране точно на събитията, които искаме да видим и изучим".

Тъй като проблемът продължава да се задълбочава по целия свят, вероятно ще възникнат все повече трудности, които биха могли да навредят на мисията на MOSAiC. "Всичко това става много сложно", казва Шупе. "Всеки ден е само целодневна бъркотия."

Рекс е уверен, че защитните мерки, които екипът е приложил, са ефективни. "Това ясно показва, че нашата концепция за намаляване на риска е добра", казва той. "Но той не може да бъде сведен до нула".