Успешно започна най-амбициозната експедиция в Арктика. Тя ще бъде на борда на немския изследователски ледоразбивач Поларщерн. Той ще остане замръзнал в ледовете на Ледовития океан, а учени от 17 страни ще провеждат изследвания в епицентъра на изменението на климата - Арктика, през цялата година.

>>>>Виж снимки от експедицията и Арктика>>>>> 

Общо 600 учени са разположени на мултидисциплинарната плаваща обсерватория по климата в Арктика (MOSAiC). Те ще изследват регион, който е практически недостъпен през зимата и който е от решаващо значение за глобалния климат. Ще бъдат събрани много важни данни за взаимодействията между атмосферата, океана и морския лед, както и екосистемата. Резултатите от мисията ще помогнат на учените да подобрят моделите и прогнозите на местно, регионално и глобално ниво, както за времето, така и за климата.

На 20 септември Полярна звезда (както се превежда името на кораба) напусна Тромсьо в Норвегия, придружен от руския ледоразбивач Академик Федоров (виж галерията). На 4 октомври експедицията съобщава, че е избран леденият блок, който през следващата година ще бъде негова база.

Поларщерн ще служи като централна обсерватория, която се движи с морския лед през централна Арктика към протока Фрам през цялата година. На морския лед ще бъде създадена разпределена регионална мрежа от наблюдателни обекти на разстояние до 50 км. Корабът и заобикалящата го мрежа ще се движат с естествения леден поток през полярната шапка към Атлантическия океан.

Проектът, с общ бюджет над 120 милиона евро, е разработен от международен консорциум от водещи полярни изследователски институти под егидата на Международния комитет за науката на Арктика (IASC), който се ръководи от Германския институт Алфред Вегенер, Хелмхолцския център за полярни и морски изследвания (AWI), руските Арктически и Антарктически изследователски институт (AARI), Университет на Колорадо, и съвместен институт за научни изследвания в областта на околната среда (CIRES), Съединени щати.

Благодарение на сътрудничеството между международни експерти, изследователите само след една година ще изведат климатичните изследвания на съвсем ново ниво.

MOSAiC е един от ключовите проекти, допринасящи за годината на полярното прогнозиране на СМО, която също така се стреми да подобри разбирането на арктическата климатична система.

Никой регион през последните десетилетия не се е затоплил толкова много, колкото Арктика. В същото време наистина има липса на целогодишни наблюдения от покрития с морски лед район на Северния ледовит океан. И MOSAiC, и YOPP се стремят да променят това.

Снимки: СМО, Туитър

"Тази мисия е новаторска. Никога не е имало толкова трудна арктическа експедиция ", казва Маркъс Рекс, ръководител на MOSAiC.

"За първи път ще можем да оценим климатичните процеси в Централния Арктика през зимата и затова за първи път ще можем да разберем този регион и правилно да го представим в климатичните модели. Арктика е епицентърът на глобалното затопляне и вече претърпя драматични промени. Това е кухнята на времето в Европа. Изключителните метеорологични условия, като нахлуване на студен арктически въздух през зимата или жега през лятото, са свързани с промените в Арктика. В същото време в нашите климатични модели няма по-голяма несигурност, отколкото за Арктика. Няма надеждни прогнози за това как ще се развива климатът на Арктика или какво ще означава това за нашето време. Нашата мисия е да променим това ", казва Маркъс Рекс