Учени от Геоложкия факултет на московския държавен университет (МГУ) са изследвали последния голям кратер във вечната замръзналост на Ямало-Ненецката автономна област (ЯНАО) в Руска Арктика.

Учените-геолози не само са дали обяснение за появата му, но и са открили и описали ново геоложко явление на планетата ни.

Огромната фуния се появява на Ямал през лятото на 2014 г. и тогава тя предизвика интерес, заради факта, че се е формирала от взрив на газ далеч от газоносните слоеве и полета.

Според професора от Департамента по геохимия на Московския държавен университет Андрей Бичков, обяснението на този феномен се е превърнало в предизвикателство за целия екип.

Изследванията са потвърдили, че кратерът на Ямал се е формирал в резултат на нов природен феномен, който се нарича криовулканизъм.

Според Бичков това доказва, че Арктика не е напълно изучена и е пълна с изненади. Учените са стигнали до този извод след разглеждане и анализиране на съдържанието и разпределението на газ в замразените скали и почвени слоеве.

Установено е, че кратерът се е появил в резултат на натрупване на газ в незамразения слой на почвата във вечно замръзналата земя (англ. "Пермафрост'). Газът се образува в резултат на жизнената активност на микроорганизмите.

Как изглежда кратерът? Първо се образува "баирче" - нещо като подутина, висока между 2 и 5 метра, в резултат на налягането на газа под вечната замръзналост.  Тя е подложена на силно хидростатично налягане. Когато то достигне необходимите параметри, "подутината" се взривява.

>>>виж снимка от преди и  след взрива в галерията>>>

Поради тази причина се появяват и кратерите. Един от последните се появи на 28 юни миналата година в близост до село Сеяка на полуостров Ямал, а дълбочината му е бе сходна с височината на девететажна жилищна сграда.

Тези явления в Арктика зачестяват през последните години и предизвикват безпокойство и сред климатолозите. Причината за това се крие във  факта, че  метанът е близо 30 пъти по-мощен парников газ. Ако отделянето му продължава да се увеличава с тези темпове, ще възникне положителна обратна връзка (повече метан - по-топло - още повече метан заради отслабването на задържащите го в почвата вечно замръзнали слоеве) и глобалното затопляне ще навлезе в още по-ускорена спирала.