Топенето на ледник в перуанските Анди, който застрашава с наводняване близо 120 000 души в региона, е причинено от предизвикано от хората глобално затопляне, обявиха учени, които предоставят мнение за съдебно дело, засягащо климата, съобщи Фондация Томсън Ройтерс.

Перуанският фермер Саул Лучано Лиуя живее в гр.Хуарас под ледника Палкараху, заради който водите на езерото Палкакоча са се покачили до опасно високи нива. Той завежда дело срещу германската енергийна компания Ер Ве Е през 2015 г. за ролята й за глобалното затопляне.

Фермерът твърди, че парниковите газове от въглищните електроцентрали на германската компания носят отчасти отговорност за топенето на ледника и покачващите се води, които застрашават дома му с наводнение. Искът е приет за разглеждане от германски регионален съд в Хам през 2017 г.

Съдът изисква доказателства за това дали емисиите от централите на Ер Ве Е допринасят за глобалното затопляне и съответно за топенето на ледника, както и дали това заплашва дома на перуанеца.

Компанията, която е най-големият производител на електричество в Германия, многократно отхвърля като неоснователни твърденията на Лиуя и твърди, че един единствен източник на вредни емисии не може да бъде държан отговорен за глобалното затопляне.

Твърденията на фермера намират подкрепа в резултатите от научно изследване на учени от университета в Оксфорд и университета на Вашингтон, публикувани в сп. "Нейчър Джиосайънс".

"Ледникът се е свил драстично", каза съавторът на изследването Джерард Ро, преподавател в университета на Вашингтон. "Всички наши анализи сочат към факта, че свиването на ледника се дължи основно на въздействието на човешката дейност през индустриалната ера", заяви той.

Учените са изследвали връзката между увеличаващите се температури в региона - повишение с един градус по Целзий от 1880 г. и дългосрочното отдръпване и топене на ледника, заради което близкото езеро се разширява и заплашва с наводнения.

"Установихме, че човешкото въздействие върху климата чрез емисиите парникови газове е отговорно почти изцяло за затоплянето, наблюдавано в този регион", каза Рупърт Стюърт-Смит, водещ автор на изследването, докторант в Оксфорд