В следващите няколко дни атмосферната циркулация над континента ще се промени. В периферията на блокиращ антициклонален вихър северно от континента, към северните му и централни части, с източни и североизточни ветрове, ще нахлуе студен арктичен въздух. 

Именно този процес впечатлителните британци, за които истинска студена зима със сняг и ниски температури е рядкост, наричат "Beast from the east" - звяр от изтока.

Ще достигне ли някаква част от тази студена въздушна маса и Балканите? Отговорът е "по-скоро - не".

На картата можете да видите една от максималните фази на нахлуването във височина - данните са на британските метеослужби УКМЕТ, а картата на meteoinfo.

"Звяр от изток" удря Европа до дни, ще ни засегне ли и нас?

Снимка: метеоинфо, meteoinfo.by

Най-общо студената въздушна маса остава северно и североизточно от Карпатите, макар че е възможно в приземните слоеве в края на седмицата в североизточните райони на нашата страна да бъде малко по-хладно от останалата част. 

Днес у нас ще остане топло за сезона. Дори в местата, в които до вчера имаше мъгли и беше с няколко градуса по-студено, в следващите часове ще се появи западен вятър и ще разсее мъглите. Облачността ще бъде променлива, намаляваща след обяд на много места до слънчево време.

Вятърът от запад ще бъде умерен, в Дунавската равнина - временно силен. Дневните температури ще бъдат от 12 до 18 градуса.

През нощта ще има средна и висока облачност, увеличаваща се от запад. Ще духа до умерен западен вятър, който след полунощ ще стихва. Минималните температури утре ще бъдат от 2 до 7 градуса в повечето места.

Утре ще остане топло за февруари. Денят ще започне със средна и висока облачност, която след обяд ще намалява до слънчево време. 

В Източна България ще се появи до умерен вятър от югоизток. Дневните температури ще са от 11 до 17 градуса.

Както споменахме, в Европа от изток нахлува студен въздух и температурите в централните части ще се понижават. Силен дъжд ще вали в Португалия, а в Москва зимата се завръща и температурите ще паднат до около минус 13 градуса.

У нас в следващите 6-7 дни времето ще остане без съществена промяна. Макар, че ще има дни и места с утринни мъгли и малко по-ниски температури, в по-голямата част на страната те ще останат над 10, в някои дни отново до и малко над 15 градуса.