Учени установиха, че по-чистият въздух заради ограниченията, наложени като мярка срещу пандемията, е затоплил планетата през

2020 г., съобщи Асошиейтед прес.

За кратък период от време температурите на някои места в източните райони на САЩ, в Русия и в Китай били с 0,3 до 0,37 градуса по Целзий по-високи от обичайните.

Това се дължи на по-ниското съдържание на сажди и сулфатни частици от автомобилните газове и горенето на въглища, които нормално охлаждат атмосферата временно, като отразяват слънчевата светлина, сочат резултатите от изследването, публикувани в сп. "Джиофизикъл рисърч летърс".

Като цяло планетата се е затоплила с 0,03 градуса за годината, защото в атмосферата са се съдържали по-малко охлаждащи аерозоли, установи изследването.

"Прочистването на въздуха може да затопли планетата, защото замърсяването със сажди и сулфатни частици води до охлаждане и това отдавна е известно на климатолозите", каза ръководителят на изследването Андрю Гетълман от Националния център за атмосферни изследвания в САЩ.

Изчисленията му са въз основа на сравнения на времето през 2020 г. к компютри модели, симулирали 2020 г. без намаляване на замърсяването на въздуха благодарение на карантината заради пандемията.

Този временен ефект на затопляне през 2020 г. е по-силен от ефекта на намаляване на задържащите топлината емисии на въглероден двуокис, каза експертът. Той обясни, че въглеродът остава в атмосферата повече от век и има дългосрочен ефект, докато аерозолите се задържат във въздуха около седмица.

"Чистият въздух затопля планетата съвсем малко, но убива много по-малко хора в сравнение със замърсяването на въздуха", каза Гетълман.