Климатолози от Русия и САЩ установиха, че във вечната замръзналост на дъното на Северния ледовит океан се крият около 60 милиарда тона метан и 560 милиарда тона органични вещества, чието освобождаване може рязко да ускори глобалното затопляне, съобщи ТАСС.

Резултатите от изследването бяха публикувани в сп. "Енвайърнментал рисърч летърс", предаде БТА.

"Морските запаси на вечната замръзналост са уникални с това, че и до днес реагират на рязката промяна на климата на Земята, настъпила преди повече от десет хиляди години. Изследването на състоянието им днес ще позволи да разберем как сухоземните отлагания на вечната замръзналост ще реагират на антропогенното глобално затопляне в близките години и столетия", каза Сара Сайеди, климатолог от университета "Бригам Йънг" в Прово, САЩ, цитирана от пресслужбата на списанието.

Учените смятат, че бързото затопляне на Арктика в резултат на глобалните климатични промени ще доведе до рязко намаляване на площта на вечната замръзналост, възникнала в почвите на северните региони на Евразия и Северна Америка през последното заледяване. Според климатолозите около една трета от вечната замръзналост в южната част на Сибир и Аляска ще изчезне към края на настоящия век.

Освен сухоземните запаси вечна замръзналост, на дъното на Северния ледовит океан има съпоставими по обем отлагания. Тези залежи, замръзнали останки от флора и фауна, съдържат огромни количества клатрати - замръзнали съединения на вода и метан, които остават стабилни при ниски температури, високо налягане или тяхната комбинация.

Сайеди и нейни колеги, сред които и климатолози от Московския държавен университет "М. В. Ломоносов" и от Арктическия и антарктически научно-изследователски институт в Санкт Петербург са получили първи детайлни разчети за това колко парникови газове ще се отделят в атмосферата и в океана от вечната замръзналост и колко метан и органични съединения се съдържат в нея.

Те са установили, че морската вечна замръзналост всяка година отделя в атмосферата на земята около 140 милиона тона въглероден двуокис и около 5,3 милиона тона метан. Влиянието на това количество върху климата е съпоставимо с годишните обеми парникови газове, изхвърляни от Испания или друга промишлено развита европейска страна.

Ако човечеството задържи ръста на средногодишните температури до два градуса по Целзий, то морските отлагания на вечната замръзналост ще отделят около 43 милиарда тона въглероден двуокис през настоящия век. Ако температурите се увеличават с текущата скорост, то обемът на отделяното от морската вечна замръзналост ще се удвои до 110 милиарда тона, което е четири пъти повече от обичайните средногодишни емисии въглероден двуокис за цялото човечество.

Учените отбелязват, че тези природни източници на парникови газове сега не се отчитат от климатичните модели, но в близкото десетилетие те ще влияят съществено на климата на планетата.

ИЗБРАНО