Ръководствата на компаниите в петролния и другите сектори с изкопаеми горива, са знаели за парниковия ефект, но са финансирали мащабни дезинформационни кампании, съобщава сайтът skepticalscience. 

Институтът Като, финансиран от компании, добиващи изкопаеми горива, е затворил Центъра за изследване на науката, който отрича климатичните промени. Центърът е ръководен от Патрик Майкълс, който има дълга история на грубо манипулиране на данните за климата. 

В свидетелските си показания пред Конгреса по време на разглеждане на международното споразумение за климата по Протокола от Киото (което Конгресът на САЩ никога не е ратифицирал), Майкълс показа версия на глобалните температурни прогнози на Джеймс Хансен от 1988 г., но заличава двата сценария в това проучване, които най-точно представят реалните световни емисии на парникови газове, за да създаде погрешното схващане, че Хансен драстично е надценил глобалното затопляне. Това свидетелство със сигурност може да се счита за лъжесвидетелство, но Като продължава да наема Майкълс още 20 години.

ExxonMobil е в списъка на финансиращите Като, но както откри Inside Climate News, собствените учени на компанията са провели сериозни изследвания на климата през 80-те години. Налице е рязък контраст между собствените вътрешни научни изследвания в областта на климата на Exxon и дезинформацията за климата, създадена от мозъчните тръстове, които компанията впоследствие е финансирала. Да обобщим.

В началото на 80-те години на миналия век собствените учени на Exxon предричат последващото глобално затопляне с поразителна точност на параметрите.

Предсказанията на Exxon са съвместими с тези, направени от основните учени-климатолози.

Въпреки това, в края на 80-те години Exxon започва да финансира мозъчни тръстове, чиито учени заблуждават, че температурите ще останат по същество непроменени;

Тези констатации подчертават факта, че Exxon е знаел за опасностите от глобалното затопляне и все пак тихо е давал десетки милиони долари на групи, които да се опитват да убедят обществеността в обратното.

Качествените изследвания на климата на Exxon

Учените на Exxon съобщават своите констатации в доклад пред ръководството на компанията през 1982 г., подписан от мениджъра по програмите по въпросите на околната среда на Exxon M.B. Глейзър. Документът включва диаграма, показваща прогнозите на Exxon за това колко въглероден двуокис ще има в атмосферата и с колко ще нараснат средните глобални температури през следващите десетилетия. 

Той прогнозира, че до 2019 г. нивата на атмосферния въглероден диоксид ще се повишат с около 80 части на милион (ppm), за да достигнат 418 ppm. Реалната средномесечна стойност, регистрирана в момента от обсерваторията в Мауна лоа е между 414 и 415 части на милион. Предсказаните нива са се сбъднали с невероятна точност (все едно - след една година стойностите ще доближат предвидените за тази година с точност до 1-2 пункта).

Документът на Exxon прогнозира, че това увеличение на въглеродния диоксид ще доведе до повишаване на глобалните повърхностни температури с 0.85 градуса по Целзий (° C), или 1.5 градуса по Фаренхайт (° F) от 1982 до 2019 г.

(на графиката - червената линия е прогнозата на инженерите на Ексън за затоплянето, синята е реалната промяна, а двете прекъснати са нереализираните сценарии на "скептиците")

Удивително точна прогноза с 40-годишна давност

Снимка: skepticalscience.com

>>> Още снимки можете да видите в галерията>>>>>

В действителност, температурите са се увеличили с около 0.7 ° C ( 1.3 ° F) за този период - само около 20% по-малко затопляне от забележително точната прогноза на Exxon.

През 80-те години цялата вътрешна наука на Exxon съответства на експертния консенсус за причиненото от човека глобално затопляне.

Въпреки това, Exxon започна да прави дълбоки съкращения на своя бюджет за изследване на климата през 80-те години. Към края на това десетилетие компанията засилва кампанията си за връзки с обществеността, за да подчертае "несигурността" относно консенсуса на експертите за  климата, като все повече финансира мозъчните тръстове като гореспоменатия институт Като.

Учените на Като, включително Патрик Майкълс и Ричард Линдзен, имат дълга история на твърде манипулационни твърдения за климата и прогнози, които противоречат на вътрешната наука на Ексон.

Например, Майкълс казва през януари 1999 г., че "няма абсолютно никаква тенденция за затопляне от началото на сателитните измервания (януари 1979 г.) до края на 1997 г.... От 1998 г. почти сигурно ще има статистически значима тенденция на охлаждане през десетилетието. По-късно той заяви през 2013 г., че "е доста добър залог, че ще отидем на почти четвърт век [от 1996 до 2020 г.] без затопляне."

Но прогнозите на Ричард Линдзен бяха още по-розови.

В разговор от 1989 г. Линдцен твърди, че "лично аз смятам, че вероятността през следващия век от затоплянето от парниковите газове да достигне големината, сравнима с естествената променливост [няколко десети от градуса по Целзий], изглежда малка." и, че глобалните температури ще се повишат само с 0.3 ° C (0.54 ° F), в отговор на удвояване на атмосферния въглероден диоксид.

 Когато се сблъсква с факта, че глобалните температури вече са се повишили с 1 ° C (1.8 ° F), вместо да преосмисли убежденията си, Линдзен... отхвърля данните, подобно на коментара от 1989 г., че "данните, които имаме, не подкрепят тезата за затопляне [ от 1880 до 1989 г.].

Оценка на прогнозите за глобалното затопляне.

Докато Микаелс и Линдзен никога не са правели количествени прогнози за глобалната температура, ние можем да използваме техните предишни коментари, за да сравним, какви биха били техните прогнози. За разлика от вътрешните учени на Exxon, те са хвърлили съмнение върху вече реализираното към съответния момент затопляне и са предвидили минимално бъдещо затопляне. Въпреки че предсказанията на вътрешните учени на Exxon са удивително точни, тези, които тихо са финансирали, за да посеят съмнението в общественото мнение, сякаш не ги забелязват.

Водещите световни учени-климатолози са направили многобройни глобални температурни прогнози, подобни на тези в документа на Exxon от 1982 г. Например, някои прогнози за глобалното затопляне от страна на основните учени по климата включват Брьокер (1975), Хансен и колектив през 1981 и 1988 г. и Междуправителствената група по изменение на климата през 1990 г., 1995 г., 2001 г. и 2007 г. и мн. мн. други.

Като цяло, температурните прогнози от страна на учените, са подобни на тези, направени от учените на Exxon през 1982 г., и предвижда затопляне между 0.4 ° C и 1 ° C (0.7-1.8 ° F) от 1980 до 2018 г. в сравнение с наблюдаваните 0.5 ° С (0.9 ° F). Противниците им, от друга страна, предричаха от 0.3 ° C (0.55 ° F) охлаждане до минимално 0.07 ° C (0.13 ° F) затопляне през този период. Всеки може да се убеди кой е бил по-близо до истината.

Точността на прогнозата на Exxon от 1982 г.  и дори нейното леко надценяване на последващото затопляне отново показват, че компанията е знаела за опасностите, които продуктът й представлява за общественото здраве чрез изменението на климата.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>

Точността на прогнозите на основните учени-климатолози, особено в сравнение с неуспешните прогнози, направени от климатичните "контра-експерти", предполага, че трябва да започнем да обръщаме внимание на предупрежденията на учените и да се отнасяме много внимателно към отричащите  климатичните промени, голяма част от които са финансирани от компании като Exxon.

 

Статията е публикувана в изданието skepticalscience.com с оригинално заглавие "In 1982, Exxon accurately predicted global warming".