Броят на загиналите при наводненията в Бангладеш, причинени от непрестанните мусонни дъждове и преливащите реки, е нараснал до 23 души, а 1,24 милиона семейства са блокирани в 11 района, съобщават държавни служители пред Ройтерс.

Метеорологичните власти съобщават, че "наводненията могат да продължат, ако мусонните дъждове продължат, тъй като нивото на водата се понижава много бавно", което затруднява усилията за оказване на помощ и представлява "значителна заплаха за реколтата", ако наводненията се задържат по-дълго.

"Страни като Бангладеш с незначителни емисии и чийто народ е показал изключителна устойчивост, заслужават незабавни средства за справяне с последиците от изменението на климата и честите бедствия", казва Фарах Кабир, директор на ActionAid Bangladesh, в разговор с Ройтерс.

Повече от 300 000 души все още се намират в спешни приюти, нуждаещи се от помощ, в страната, която е сред "най-уязвимите на бедствия и климатични промени, според Глобалния индекс на климатичния риск", съобщава Al Jazeera. Въпреки че през последните няколко десетилетия Бангладеш "е преживявал чести наводнения", "климатичната криза променя моделите на времето и увеличава броя на екстремните метеорологични явления", съобщава Агенция Франс прес.

Кокс'с Базар, който е дом на около 1 млн. бежанци от племето рохинджа, е сред най-засегнатите райони, допълва изданието. На пресконференция Министерството на външните работи на Индия "категорично отрича" съобщенията, че наводненията в някои части на Бангладеш са причинени от отварянето на баража Фарака на река Ганга в индийския щат Западен Бенгал, съобщава Indian Express.

Експерти по управление на бедствия и служители на язовирите казват пред Scroll.in, че рекордните валежи са били ключов фактор за наводненията, но "властите на язовира [в източния индийски щат Трипура] са могли да управляват по-добре изпускането на вода" от язовир Думбур и не са успели да "информират Бангладеш".

Междувременно в Нигерия най-малко 49 души са загинали, а хиляди са били разселени от наводненията в североизточната част на страната, съобщава Ройтерс.

На други места Мали е обявила национално бедствие "заради наводненията, при които от началото на дъждовния сезон са загинали 30 души, а над 47 000 са били засегнати", съобщава още Ройтерс.