Наводнения и свлачища са отнели живота на най-малко 24 души в най-големия град на Кот д'Ивоар - Абиджан, след седмица на проливни дъждове, които в някои случаи са били четири пъти повече от обичайното, съобщава Асошиейтед прес.

В статията се казва: "Смъртните случаи, свързани с наводнения, не са рядкост в западноафриканската държава през дъждовния сезон, но според метеорологичната агенция на Кот д'Ивоар последните валежи са били особено силни, като в някои райони са паднали повече от 200 мм, което е четири пъти повече от обичайното количество за един ден.

Незаконните селища са особено уязвими поради лошото отводняване на дъждовните води сред къщите, които често се строят бързо, без да се спазват правилата за зониране.

В САЩ най-малко двама души са загинали при продължаващите наводнения в Средния Запад, съобщава Националното обществено радио (NPR). Изданието допълва, че наводненията са "довели до покачване на река около язовир и са наложили евакуация и спасителни операции".

В централната част на Орегон поривистите ветрове са спомогнали за разпространението на голям горски пожар, което е наложило евакуация, съобщава Associated Press. В Ню Мексико най-малко осем души все още са в неизвестност след горски пожар, съобщава CNN.

Ройтерс съобщава, че по данни на Booking.com гражданите на САЩ търсят по-хладни части на страната за празнуването на 4 юли, тъй като в по-голямата част от страната все още има предупреждения за горещини.

Пуерто Рико за първи път е издал предупреждение за горещини на територията на целия остров и страда от прекъсвания на електрозахранването на фона на високите температури, допълва Associated Press.

В Обединеното кралство на първа страница на в. "Дейли телеграф" се казва, че Националната здравна служба (NHS) на страната е предупредила пациентите да очакват "сериозни смущения", тъй като горещата вълна съвпада със стачките на младите лекари.

"Главният лекар на Англия заяви, че петдневната стачка, която започва в четвъртък сутринта, ще бъде "много тежка" поради въздействието на покачващите се температури върху възрастните и уязвимите хора", пише вестникът. BBC News съобщава, че в голяма част от Англия е обявена жълта тревога за горещини по време на стачките.

В Пакистан лекарите лекуват "хиляди жертви на топлинен удар" на фона на "продължаващата вече няколко дни гореща вълна", засегнала южната част на страната, особено най-големия град Карачи, пише Associated Press.

Източното крайбрежие на Нова Зеландия е засегнато от наводнения, които налагат евакуация, съобщава Ройтерс.