Въздушните колони, генерирани от гръмотевичните бури, известни като торнадо, могат да достигнат скорост на вятъра във вихрите си от 480 км / ч и да оставят след себе си разрушение и смърт. 

1. F - означава Фуджита

Силата на торнадото се определя от скалата на Фуджита. Той е разработен от Теодор Фуджита от Чикагския университет (САЩ). Учените го наричат "​​г-н Торнадо".

2. Торнадата са анонимни

Урагани, тайфуни, циклони имат свои имена. Но торнадата остават безименни. Защо? Въпреки че някои торнада с историческо значение са кръстени на мястото, където са се образували, като цяло торнадата са твърде краткотрайни, за да им дадат имена.

3. Къде се срещат тези вихри?

Въпреки че повечето торнадо се регистрират в Съединените щати, те се наблюдават на всеки континент с изключение на Антарктида.

4. Най-смъртоносното американско торнадо е изминало 350 км

Най-смъртоносното торнадо в цялата история на Съединените щати - Торнадото на трите щата, - започва своето пътуване на 18 март 1925 г. в Мисури. Торнадо изминало 350 км, като преминало през Илинойс и Индиана. В някои райони то оставя следа от разрушения с ширина 1,5 км.

>>>Виж снимки на торнада>>>>

То преминава през 9 града и разбива хиляди домове. Торнадо причинило 695 смъртни случая и повече от 2 хиляди наранявания.

5. Най-смъртоносното торнадо е регистрирано в Бангладеш.

Дорнатпур-Сатурия Торнадо е формирано на 26 април 1989 г. Разрушенията, които то причинило, са ужасяващи. Убити са около 1,3 хиляди души.

6. Торнадо спасило Вашингтон

Когато американската столица гори по време на Войната за независимост, в северозападната част и в центъра на Вашингтон се образувало мощно торнадо. Това се случило точно в деня, когато британските сили подпалили Капитолия, Белия дом и други обществени сгради. Дъждът угасил пожарите и торнадото убило повече британски войници, отколкото пушките на американската съпротива.

7. Торнадото в южното и северното полукълбо се върти по различен начин

Торнадата в Северното полукълбо в 98% от случаите се въртят обратно на часовниковата стрелка, подобно на големите си събратя - циклоните. На юг - по посока на часовниковата стрелка.

8. Торнадата са в различни цветове.

Цветовата гама на торнадото е разнообразна и зависи от средата, в която са се образували. В суха среда са почти невидими, а кондензните торнада обикновено са бели или сиви.

Пътувайки над вода, торнадотата стават мръсно бели или сини. 

Мощните торнада, които са засмукали достатъчно количество отломки, обикновено са по-тъмни и приемат цвета, набран от материалите, изсмукани от земята.

Торнадата на Големите равнини в САЩ често са червени, заради цвета на почвата.

Осветлението също влияе върху цвета на торнадото. Торнадото, осветено отзад от слънцето, изглежда много тъмно, въпреки че ако го погледнете от другата страна, ще изглежда, че е сиво или блестящо бяло - това важи и за обикновените облаци. Слънчевите торнада изглеждат жълти, оранжеви или розови.

9. "Торнадо" - най-употребяваната в наименованието на спортни клубове и отбори дума

В САЩ 124 училищни, университетски самодейни и професионални екипи използват думата "торнадо" в името си.

 

>>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>