ПО данни на Асошиейтид прес от събота до вчера са регистрирани 16 броя торнадо.

Стихията засегна около 80 милиона души в южните щати Тексас, Мисисипи, Мисури, Алабама и Луизиана. Вихри с огромна скорост, оставиха след себе си стотици разрушени къщи и офис сгради, повече от сто хиляди къщи бяха останали без електричество поради прекъсване на електропроводи.

>>>Виж снимки на торнадо и разрушенията след подобен вихър>>>

Според последните данни, торнадо е убил осем души, три от които са деца, а около четиридесет са били ранени и хоспитализирани с наранявания, но са останали живи. Не всички успяват да открият роднините си сред мъртвите и ранените, десетки хора все още са в неизвестност.

В една от туристическите групи, застигнати от торнадо, е пострадала жена, която по-късно е починала в болницата.

В Луизиана 13-годишно момче е пострадало от наводнение, а едно дете е починало. Един от мъртвите е намерен удавен в собствената си кола. В Алабама е загинал човек, който работил върху разчистването на паднали дървета.

Торнадо (от испански: tornado), наричано също смерч (от руски: смерч), е силен атмосферен вихър, който образува въртящ се стълб от въздух, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен, в редки случаи - с купест облак.

Торнадата имат различна форма и размер, но в най-честия случай имат вид на кондензационна фуния, чийто тесен край опира в земята и обикновено е заобиколен от облак отломки и прах.

При повечето торнада скоростта на вятъра е до 177 km/h, диаметърът им на повърхността е около 80 m, а разстоянието, на което се придвижват преди да се разсеят, е няколко километра. Най-силните могат да достигнат скорости на вятъра над 480 km/h, да обхванат няколкокилометрова област и да пропътуват повече от 100 km (данни от Уикипедия).

Харесайте нашата Фейсбук-страница