Това десетилетие е най-горещото в историята, обяви вчера в свое изявление Организацията на обединените нации. То е въз основа на рутинна годишна оценка, очертаваща начините, по които изменението на климата изпреварва способността на човечеството да се адаптира към него. 

Световната метеорологична организация заяви, че глобалните температури досега тази година са били 1,1 градуса по Целзий над средните за доиндустриалната епоха, за каквито се приемат тези от периода между 1850-1900. Това поставя 2019 г сред трите най-топли години, регистрирани някога, и вероятно най-горещата не-EЕл Ниньо година досега.

Океаните, които абсорбират 90 процента от излишната топлина, задържана от парниковите газове, сега са с най-високите си регистрирани някога температури.

Моретата в света сега са с една четвърт по-кисели, отколкото преди 150 години, заплашвайки жизненоважни морски екосистеми, на които милиарди хора разчитат на храната си, както и за работата си.

Произведените от човека емисии от изгаряне на изкопаеми горива, изграждане на инфраструктура, отглеждане на култури и транспортиране на стоки са причина че 2019 г. да бъде близо до счупване на рекорда за атмосферни концентрации на въглероден двуокис, което ще доведе до по-нататъшното затопляне.

През октомври средното световно ниво на океаните достигна рекорд, подхранван от 329 милиарда тона лед, изгубен от ледената покривка на Гренландия за 12 месеца.

Понастоящем държавите-членки на ООН водят преговори в Мадрид, насочени към финализиране на правилата за Парижкото климатично споразумение за 2015 г., което ще ги задължи да работят за ограничаване на глобалното повишение на температурата до "доста под" два градуса по Целзий.

ООН заяви миналата седмица в годишната си оценка на емисиите, че светът трябва да намалява въглеродните емисии със 7,6 процента всяка година до 2030 г., за да ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, което е по-безопасно за човечеството.