Когато става въпрос за използването му за готвене и консумация, палмовото масло обикновено се смята за най-противоречивото от вариантите - по здравословни и екологични причини.

Палмовото масло е ядливо растително масло, което идва от плодовете на африканската маслена палма.

>>>Виж галерия от снимки на маслени палми, плантации и палмово масло>>>

Дърветата, които преди това са се срещали само в Африка, сега се отглеждат в Азия, Северна Америка и Южна Америка, в екваториалните им зони. Причината е в нарастващото търсене на този продукт с многостранно предназначение.

Маслото често се среща в продукти като хляб, сладолед и други преработени храни, както и в някои козметични продукти като грим и сапун, но се влага и като компонент в еко-горива.

Въпреки това, съществува дебат дали консумацията на палмово масло е свързана със здравни рискове или ползи, макар че то не съдържа транс-мазнини.

"Лошо" ли е палмовото масло?

Палмовото масло има високо съдържание на наситени мазнини, което може да бъде вредно за сърдечно-съдовата система. Въпреки това, проучване установи, че когато се консумира като част от балансирана диета, "палмовото масло не води до повишен риск за сърдечно-съдови заболявания." Растителното масло е също голям източник на токотриеноли, форма на витамин Е - "антиоксидант, който осигурява защита на вашите клетки и това може да намали риска от някои здравословни проблеми като сърдечни заболявания и рак, "според Livestrong.

Въпреки ползите, за употреба в готвенето се препоръчват други масла, като например зехтинът.

Дали палмовото масло е вредно за околната среда?

Основният проблем с палмовото масло, според еколози, е вредното му въздействие върху планетата. За да се произведе палмово масло, плодовете се събират от дърветата, които могат да живеят средно от 28 до 30 години. След като обаче дърветата станат твърде високи, затруднявайки достигането до плодовете, те се изсичат, за да направят място за нови дървета - което допринася за обезлесяването на тропическите гори.

За да се справи с невероятно голямото търсене на евтино добито масло, се изсичат огромни площи от дивите тропически гори, за да се засадят маслени палми, което води до загуба на местообитания на животни за много застрашени видове.

През последните 16 години търсенето на палмово масло е довело до смъртта на около 100 000 орангутани, според проучване.

Други животни като слонове, носорози и тигри, също са изложени на риск. Превръщането на тропическите гори в насаждения допринася за изменението на климата, според Световния фонд за природата (WWF), тъй като процесът отделя големи количества въглеродни емисии във въздуха. 

Има ли начин да се избегне използването на вредно палмово масло?

За съжаление, може да бъде трудно да се избегне използването на продукти с палмово масло, тъй като употребата му е често срещана в целия свят.