От детски книги, които разкриват как да се откажем от пластмасата, до книги с готварски рецепти, които са съобразени с призива за домакинства с нулеви отпадъци, тазгодишният Панаир на книгата фокусира вниманието върху климатичната криза, предаде Франс прес.

Двадесет и три годишната германска студентка Луиза Нойбауер, която често е сравнявана с шведската тийнейджърка Грета Тунберг и в родината си е икона на протестното движение "Петъци за бъдещето", бе поканена, за да дебатира с местни политици за въгледобивните мини. "Ужасяващо е, когато виждаме какво се случва с нашата планета - каза тя. - Трябва да разберем как да действаме. Може би се нуждаем от нещо като бунт или революция."

Виждайки тийнейджъри в целия свят да излизат на улицата, за да настояват за спешни мерки във връзка с климатичната криза, издателствата побързаха да публикуват книги, които са посветени на околната среда и целят да привлекат интереса на по-младите читатели. Това е рентабилно, като се има предвид, че през 2019 г. продажбите на детски книги, посветени на климата, почти са се удвоили във Великобритания и Индия за година, сочат данни на "Нилсен бук рисърч".

Те значително са се увеличили и в Германия. "Децата видяха снимки на гладни полярни мечки и почувстваха ефекта от летните горещини - заяви литературният критик Ралф Швайкарт. - Книгите ще им помогнат да намерят отговори на някои въпроси."

В книгата си "Пластмаса? Опитайте без нея" Дела Кинле съветва феновете на сладоледа да го консумират в гофретена фунийка, а не в пластмасова кофичка и да организират празници без надуваеми балони.

Възрастните също могат да допринесат за намаляване на парниковите емисии, ако се съобразят с написаното в някои книги с практични съвети.

Готварски книги, които откликват на призива за домакинства без отпадъци, поясняват как обелки от картофи да се превърнат в чипс и съветват върху остатъците храна да се постави покритие на базата на восък, вместо стреч фолио за опаковане на храни