Прогнозата за очакван снеговалеж на Андреевден се изпълни. Първи сняг падна тази нощ в София, Разград, Перник Кюстендил и още градове в Северна и Западна България като до часове той ще обхване цяла България.

Предупреждение от първа степен, код жълто, за дъжд, сняг, силен вятър, виелици и навявания e в сила днес.

Сняг вали в района на обл. Враца, обл. Габрово, обл. Кюстендил, обл. Ловеч, обл. Монтана, обл. Перник, обл. Плевен, обл. Разград, обл. Русе, обл. Силистра, Пампорово, Рожен /обл. Смолян/, обл. София, проход "Шипка" /обл. Ст. Загора/. Дъжд вали в района на Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, гр. Бяла /обл. Русе/, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, съобщиха от МВР като предупредиха, че при зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти.

Първи сняг в София

Снимка: БТА

Очакванията са в Северна България да се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 15 см. В Лудогорието и в Централна Северна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици, навявания и заледявания.

В Източна България валежите ще са от мокър сняг, а в южната половина от страната предимно от дъжд, на места значителни по-количество. Минимални температури - между минус 3° и 2°, максимални предимно между 0° и 5°. Привечер от запад валежите ще спират.

Сняг и в планините - повече в Родопите и централните райони на Стара планина. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър. По северните склонове ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около нулата, на 2000 метра около минус 3°.

До 10 см е снежната покривка в София и областта

Снегът вали от късно снощи и продължава и в момента. Между 5 и 10 см е снежната покривка в Софийска област.  Директорът на Областното пътно управление - София, инж. Румен Сачански заяви по БНТ, че на терен в момента работят около 160 машини.

"На магистрала "Тракия" снеговалежът е по-слаб. Но и там работят колегите. Няма затруднения в движението. Засега няма въведени ограничения. Надявам се и през целия ден да не се налага да въвеждаме ограничения и за тежкотоварно, и за леко движение. Ако колегите се справят от почистващите фирми, мисля, че няма да има затруднения, тъй като следобед дават валежът да спре", обясни Сачански.

Засега няма навявания, синоптиците предвиждат силен вятър, но засега няма места с големи снегонавявания. Снегорините работят нормално и пътното платно е почистено, каза още инженерът.

Снимка: БТА

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова управителите на фирми да организират почистването на тротоарите пред своите офиси и търговски обекти.

Общо 185 снегопочистващи машини към момента са на терен в София и извършват обработки срещу заледяване на улици и булеварди. Работи се във всички 24 района на столицата. Продължава работа по обработване на трасетата на градския транспорт, стръмни участъци, основни улици в кварталите, съобщават от Столичната община.

Обработки се извършват и на Южна дъга на Околовръстен път, както и на общинските пътища. Започна и почистване на прилежащите пространства на спирките на градския транспорт, както и към пешеходните подлези.

Към момента колите на градския транспорт изпълняват всички маршрути. По-силен е сноговалежът в южните квартали на столицата.

400 машини са обработвали републиканските пътища през нощта

Близо 400 машини са обработвали пътищата през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна снегопочистваща техника. Републиканските пътища, автомагистралите и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия.

Временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т през Троянския проход. Заради гъста мъгла видимостта в най-високия старопланински проход е до 100 м. Поради силен снеговалеж временно е ограничено движението на всички коли по второкласния път Русе - Силистра в участъка от разклона за с. Пожарево до кръстовището за с. Гарван.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали за обработка на настилките.

Основни правила при движение в зимни условия

Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

- да не поемат на път без колите им да са подготвени;

- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;

- препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;

- добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач.

- При възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Основни правила за поведение на пешеходците

- по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;

- да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат

- да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.