Днес е последният ден със спокойно есенно време, на места с мъгли и замърсен въздух. Студеният въздух, който ще причини валежи от дъжд и сняг вече доближава Балканския полуостров.

Мъглите в Дунавската равнина вече се вдигнаха и сега там също е слънчево и с по-високи температури от тези през последните дни.

До края на деня ще бъде слънчево или с висока облачност, а с настъпването на вечерта облачността бързо ще се увеличава. Максималните температури след обяд ще достигнат 10 до 15 градуса.

През нощта ще бъде облачно, но все още без валежи. Минималните температури утре ще бъдат положителни в по-голямата част от страната, от около нулата до плюс 4-5 градуса.

Ще духа слаб вятър от север и североизток и с него постепенно ще прониква по-студен въздух.

Утре през деня облачността ще бъде значителна, с по-съществени разкъсвания и намаления в северозападните райони. Максималните температури ще са от 7 до 13 градуса.

Отначало над югоизточните и източни райони ще започнат превалявания от дъжд, които около и след полунощ в понеделник ще обхванат голяма част от страната.

В Софийско дъждът бързо ще премине в сняг и ще се образуват няколкосантиметрова снежна покривка до обяд в понеделник.

Над по-голямата част от страната валежите ще бъдат от дъжд и мокър сняг, а в сняг ще преминават в сутрешните часове в понеделник. От запад валежите ще започват да спират, но в източните райони това ще стане по-късно, през нощта срещу вторник. Снежна покривка до няколко сантиметра ще се образува по високите части на източната половина на Дунавската равнина, а по-дебела снежна покривка ще има в планините и Предбалкана, на места и над 10-15 сантиметра. 

Ако ви предстои пътуване в понеделник през старопланинските проходи на Централна и източна Стара планина, бъдете много внимателни и ако може - отложете пътуването си.

Температурите през деня в понеделник ще бъдат ниски - от 1 до 6 градуса.

Във вторник ще остане студено. Минималните температури ще бъдат от около минус 7, минус 8 в Западна България, където ще се изясни, до около 2 в източните и югоизточни райони. През деня максималните стойности няма да превишат 5 градуса в повечето места.

Студено ще остане и в сряда, а от четвъртък започва по-трайно затопляне, което в края на следващата седмица ще повиши температурите в Източна България и северно от планините до около, а в някои дни над 15-17 градуса.