Планът на  ЕС за намаляване на емисиите до 55% под нивата от 1990 г. до 2030 г., "е определяна като "фарс "от екологични групи", според материал на Гардиън.

В статията се отбелязва, че Европейският парламент е призовал за по-висока цел от 60% и цитира един евродепутат, който обяснява, че въпреки продължителните преговори с представители на правителствата на държавите-членки, те не са успели да договарят промяна на целта да е "поне 55%":

" Опитахме, не знам колко пъти, но не беше възможно. "

BBC News цитира председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, казвайки, че целта на блока за нулеви емисии до 2050 г. ще бъде определена в закон. Според ББС сключената вчера сделка "определя граница на нивата на отстраняване на CO2, които могат да бъдат отчетени за целта за 2030 г.".

Той добавя, че комисията ще обяви пакет от закони за климата през юни в подкрепа на плановете. EurActiv пише, че сделката с ЕС е сключена след 14-часови преговори, приключили в 5 сутринта.

"Преговарящите от ЕС също решиха да създадат независим научен консултативен орган, [15-членният] Европейски научен консултативен съвет, който да съветва политиците относно привеждането в съответствие на политиките на ЕС с целта за неутралност на климата на блока. Ройтерс отбелязва, че споразумението за климата на ЕС "все още се нуждае от официално одобрение от парламента и националните правителства".

Междувременно Financial Times съобщава, че Европейската комисия е "изправена пред политическа и научна реакция заради решението си да отложи част от своята класификационна система за инвеститори в опит да разреши спор за това как да се етикетират енергийни източници като природен газ и ядрена енергийна мощност ".

Докладът добавя: "Забавянето и включването на горското стопанство и биоенергията като форми на зелена икономическа дейност бяха яростно критикувани от експертни групи, което доведе до отказ от екологични НПО и потребителски органи, които участваха в двугодишния процес на консултации."

Друга статия на Financial Times казва, че спорът за правилата за зелени финанси разкрива "пукнатини в единството на Европа по отношение на зелените политики", които "трудно могат да останат незабелязани".

Отделно, Ройтерс съобщава, че вчера комисията "отклони опасенията заради стремежа си да формулира правила, изискващи от компаниите да покажат на инвеститорите как климатичните промени ще повлияят на техните дейности, като заяви, че чакането за глобален подход може да отнеме години".

Times съобщава: "Инвестиционните фондове и други финансови продукти трябва да имат" зелени етикети ", за да помогнат на потребителите да оценят въздействието си върху климата, според депутатите."

 Коментар за Politico от колумниста Муджтаба Рахман твърди: "Европейският данък върху климата би принудил големите емитенти да изпълнят своите зелени обещания."