Според сайта Severe Weather Europe, в някои части на Северна Италия, Хърватско и Босна и Херцеговина вече се наблюдават сериозни локални наводнения. През следващите 3-4 дни се очаква много по-голямо количество валежи, тъй като валежната обстановка в региона се запазва.

Централна Италия

Очакват се още валежи по източните склонове на централните Апенини, централна Италия днес и утре. Предвиждат се до 100 mm и  повече валежи в отделни райони. Очакват се още наводнения и свлачища.

Пороите вече причиниха сериозни свлачища и срутвания в Италия

Снимки: Twitter

Снимката е от района на Емилия Романя, автор Emilia Romagna Meteo

Западните и Южните Балкани

Продължителни валежи се очакват днес и утре по източните склонове на Динарските планини в Северна Босна и Херцеговина и Хърватско, като се очакват до 150-180 мм  акумулирани валежи. Очаква се продължаване на наводненията, както и сериозни щети.

Големи валежи се очакват и в части от Албания, Северна Македония и Гърция днес и в сряда. До края на периода се очаква до 80-130 мм. Очакват се локални наводнения.

У нас, според повечето модели, сериозни валежи ще има до четвъртък включително (виж галерията от карти).

В следващите часове ще завали в западните и северозападни райони, като валежните количества според британския модел UKMO и американския ГФС, както и европейските модели  HIRLAM и ICON, в отделни райони на Западна и Северозападна България и Югозападна Румъния ще достигат и надвишават 20 мм (литра на квадратен метър) за 6-часов период, с акумулирани количества до четвъртък 60-80 литра (над една и половина месечна норма за 24 до 36 часа).

Очаквайте актуалните анализи и прогнози в следващите часове.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>