Силен снеговалеж хвана в капан няколко стада от тези животни близо до границата между Индия и Китай. Най-малко 300 екземпляра вече са умрели от глад.

Говорителят на индийското правителство Радж Ядав заяви, че са открили труповете в североизточната провинция Сиким в петък. Яковете са били хванати в капан от снега още от месец декември. Властите се опитали да пуснат храна от хеликоптер, но не успели, заради лошото време.

Яковете живеят в района от хиляди години. Те се използват не само за производството на мляко и месо, но и за транспортиране на стоки, а и се явяват важна част от бита и културата на местното население.

>>>Виж галерия от снимки на тези симпатични животни>>>

"Проходът беше изчистен преди пет дни, нашият екип незабавно отиде в района, където бяха открити последиците от трагедията", каза Ядав.

Властите са открили мъртвите якове в долината Мукутанг в северната част на страната.

Обикновено от подобни нещастни случаи годишно умирали от 10 до 15 яка, тази година броят на жертвите е най-високият, известен в историята.

"Полагат се усилия за спасяването на още 50 яка, които все още са в капан в района", е съобщил говорител на правителството.

Собствениците на мъртви животни ще получат обезщетение в размер на 30 000 рупии на животно.

Любопитни факти:

Якът (Bos grunniens), наричан още тибетски як, е едър бозайник от разред Чифтокопитни с дълга гъста кафява козина. Следва да се отбележи, че в Тибет "як" се наричат само мъжките животни, а женските са дри.

Знаете ли, че якът се среща и в България?

От края на 20 век се правят опити за изкуствено заселване на якове в България, като през 2005 в страната има около 17 екземпляра, а през 2011 и 2012 г. - 18 бр.

Животните са в района на Витиня.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>