Последствията от глобалното затопляне се усещат най -много в Русия, според думи на президента на Академията на науките на страната.

"Русия е един вид" кухня "на глобалното време, защото ние регистрираме затопляне от 1,5-2 градуса в Русия и от 3 градуса в нашите арктически морета", съобщава Александър Сергеев, цитиран от ТАСС.

В Русия са необходими сериозни проучвания на глобалните промени, тъй като въздействието на изменението на климата е по -ясно видимо там, каза президентът на Руската академия на науките Александър Сергеев в петък.

"Русия е един вид" кухня "на глобалното време, защото ние регистрираме затопляне от 1,5-2 градуса в Русия и от 3 градуса в нашите арктически морета. Това е повече от всяко друго място на Земята. Ако, да речем, нищо не се е променило в Антарктика, със средна температура, която остава същата, в Арктика са настъпили сериозни промени. В този контекст Русия е страна, която се очаква да проучи тези процеси и да предложи решения ", заявява той на конференция за въглеродна неутралност.

Той припомни, че през 1990-2000-те години се е смятало, че глобалното затопляне е временно явление и планетата ще може да се адаптира и да се върне в предишното си състояние.

Но тенденцията не се обърна с времето, дори принуди много скептици да признаят, че климатът се променя, отбеляза той.

"Има неща, които не разбираме напълно, защото енергийният сектор на Земята представлява мизерния дял в процесите, създадени от човека.

Изглежда, че в крайна сметка сме стартирали някои нови процеси за нашата планета и трябва да разгледаме възможността тя  да не успее се адаптира към тези промени сама по себе си, без нашата помощ.

Това е преобладаващата гледна точка сега както сред учените, така и сред политиците по целия свят ", обяснява ученият.