В централните части на Европа температурите са под обичайните, но в по-голямата част от европейската територия на Русия тази пролет е необичайно топла.

Температурата на въздуха надвишава обичайните стойности със 7-9 градуса.

Сибир също е топъл. Обширен слънчев антициклон е разположен в централните му райони. На север е центърът на циклон, разположен над Баренцово море.

Централните региони на европейската част на Русия попаднаха в топлия сектор на циклона от Европа. Там температурата на въздуха значително надвишава нормата, но не достига рекордни стойности. 

Същевременно на север имаше много рекорди. На остров Визе, в Карско море, Арктика, на 11 април термометрите показаха -1,4 градуса.

Предишният рекорд е отбелязан през 2015 г. - минус  4,8 градуса. На остров Колгуев въздухът се затопли до +1,7 градуса.

В Нарян-Мар беше 6,1 градуса, малко по-високо от 1995 г. (+5,9). Рекордът от 1932 г. падна в Марресал: новият рекорд е точно 2 градуса.

В следващите дни ще продължи необичайно топлото време както на европейската територия на Русия, така и в Сибир. От средата на седмицата температурата на въздуха ще започне да спада. Температурната аномалия ще продължи, но не се очакват рекорди.

Подобно разположение на аномалиите над Европа и Азия се наблюдава, заради трайното положение на струйния поток (Jetstream), разположен U-образно над централните части на Европа. В западната му част от север се спускат все още хладни въздушни маси от Северния Атлантик и Арктика, докато на изток от езика, образуван под тази атмосферна река потоците са от южните части на централна Азия, а все по-силното слънце ги загрява допълнително.

Подобна конфигурация, според моделите, се очертава да бъде трайна, с минимални промени, поне още седмица. В резултат, у нас не си струва да очакваме много по-топло време в следващите 7-8 дни.