Потреблението на електроенергия в Китай е нараснало с 3,4 % през първите седем месеца на годината, съобщава China Electric Power News, позовавайки се на съобщение на Националната енергийна администрация (NEA), най-големия енергиен регулатор в Китай.

Държавният индустриален вестник твърди, че търсенето е достигнало 4 930 тераватчаса (TWh) през периода януари-юли 2022 г., позовавайки се на данните.

Той добавя, че по отрасли, първичните, вторите и третичните отрасли са консумирали "63TWh, 3 255TWh, 853TWh електроенергия, което е съответно с 11,1%, 1,1% и 4,6% повече в сравнение с предходната година".

В друга новина, свързана с прекратяването на преговорите за климата със САЩ, South China Morning Post пише, че според "експерти по климата" решението на Китай е "породило опасения за забавяне на глобалната декарбонизация, като сътрудничеството в областта на намаляването на емисиите на метан и разработването на технологии е изложено на риск, дори когато двете страни продължават да постигат напредък сами".

Цин Ян, водещ анализатор на въглеродни емисии в доставчика на данни Refinitiv, е цитиран да казва: "Не изглежда, че напрежението ще намалее през следващите няколко месеца, и спирането вероятно ще продължи известно време, което определено не е добър знак за COP27."

Експертът добавя, че "остава неясно дали спирането ще се отнася само за разговорите на по-високо ниво между правителствени представители или ще засегне цялата комуникация между двете страни по въпросите на климата".

В допълнение, базираният в Шанхай Caixin публикува статия, озаглавена: "Китайският пратеник по въпросите на климата обвинява САЩ за решението на Пекин да спре преговорите за климата".

И накрая, в материал на Синхуа за китайския космически кораб "Шънчжоу-14" се пише, че Китай е "пионерска страна, която се стреми да приложи технологията на космическото развъждане в селскостопанското земеделие на земята".

Според Джао Хуей, експерт от Китайската академия за космически технологии, напредъкът на космическата индустрия може да "предложи нови решения за глобалното развитие на селското стопанство, опазването на биоразнообразието, както и за изменението на климата", се добавя в статията.