Der Spiegel съобщава, че според проучване, проведено от фирмата за онлайн проучвания Civey, само 22 % от анкетираните подкрепят затварянето на трите все още действащи атомни електроцентрали в Германия - Isar 2, Neckarwestheim 2 и Emsland - както е планирано в края на годината.

В доклада се допълва, че 47 % са за продължаване на експлоатацията на централите до лятото на 2023 г. - вариант, който се обсъжда в политическата сфера като "разтегателна операция" - с други думи, продължаване на експлоатацията им за няколко месеца, но без закупуване на нови горивни пръти.

Дори сред привържениците на Зелената партия "мнозинството подкрепя този подход", пише изданието.

"В политическите кръгове в Берлин дебатът за ядрената енергетика предизвиква интриги и нарастваща нервност", обяснява изданието.

Въпреки това, както съобщава "Файненшъл таймс", германските ядрени оператори Eon, RWE и EnBW потвърдиха, че не са закупили допълнително гориво, за да удължат живота на трите оставащи централи след края на годината, когато по закон те трябва да бъдат затворени.

"Въз основа на съществуващото правно положение предполагаме, че нашата атомна електроцентрала ще трябва да бъде затворена в края на тази година", заяви финансовият директор на EnBW Томас Кустерер, според FT.