Миналата година, 16 октомври, слънцето в южната част на Обединеното кралство се превърна в мътна червено-оранжева точка. Метеоролозите  идентифицираха причината за необичайното явление, обяснявайки го с емисии на прах от пустинята Сахара към Иберийския полуостров, доведени над острова от урагана "Офелия".

Новото проучване представя резултатите от анализа на праха, които могат да помогнат за подобряване на прогнозите за времето

Екип от учени от университета на Бат и Redinskogo в Обединеното кралство изследва частици от  облака прах в няколко британски метеорологични обсерватории.

Пробите от прах са били изследвани и анализирани химически и оптически.

"Прахът разпръсква някои от цветовете на слънчевата светлина повече от другите. Зачервяването на Слънцето е причинено от преобладаващата дисперсия на синя светлина в оптически плътната струя ", се казва в доклада.

 

Според получените данни праховите частици могат не само да скрият Слънцето, но и да засегнат облаците, образувани в този ден. Падащите електрически заредени частици могат да се натрупват повече около водните молекули, които са оформени така, че от една страна те имат по-висок електрически заряд от другата и така те са склонни да бъдат привлечени от други вещества. 

Като се има предвид важната роля на тези аерозолни частици при атмосферните процеси (те могат да станат зародиши на облаци), техният електрически заряд изисква специално проучване.

Дори при Големият Адронен Колайдер се провежда експеримент за измерване на това как различните свойства на праховите частици, като техния размер и състав, могат да повлияят на облаците.

Въпреки че електрическите свойства на праха са наблюдавани от дълго време, неговите електрически ефекти все още не се вземат предвид при атмосферните числови модели за прогнозиране на времето.